10 Lucruri pe care nu le stiai despre ulcerul piciorului diabetic

Persoanele cu diabet zaharat sunt mai predispuse sa dezvolte rani dureroase deschise pe picioare, acestea fiind niste complicatii numite ulcere ale piciorului diabetic. Ulcerele piciorului diabetic sunt unele dintre cele mai frecvente probleme cu care se pot confrunta cei afectati de diabet, mai ales cei care nu isi gestioneaza bine boala. Controlul adecvat al glicemiei, renuntarea la fumat si ingrijirea buna a picioarelor sunt esentiale pentru evitarea ulcerului piciorului la persoanele cu diabet.

​Iata 10 lucruri mai putin cunoscute despre ulcerul piciorului diabetic:

1. Cat de des intalnit este ulcerul piciorului diabetic?

Conform estimarilor, aceasta afectiune apare la circa 15-25% dintre persoanele care sufera de diabet.

2. Ce procent de pacienti care se confrunta cu astfel de leziuni necesita spitalizare?

6% dintre persoanele care sufera de ulcere ale piciorului diabetic necesita spitalizare.

3. Care sunt cauzele ulcerului piciorului diabetic?

Glicemia crescuta, un simptom comun al diabetului, dauneaza in timp nervilor si vaselor de sange. Din cauza leziunilor nervoase, diabeticii isi simt mai greu ranile din zona picioarelor, iar lipsa fluxului de sange ingreuneaza vindecarea acestora si lupta impotriva infectiilor. Cand o rana la picior nu se vindeca si nu provoaca durere care sa alarmeze existenta unei probleme, aceasta se poate transforma intr-un ulcer periculos.

4. Unde, mai exact, se pot dezvolta ulcerele piciorului diabetic?

Ulcerele diabetice apar de obicei pe partea de jos a picioarelor. Cu toate acestea, pot aparea si la maini sau in pliuri ale pielii.

5. Poate un ulcer al piciorului diabetic sa duca la amputare?

Din pacate, ulcerele piciorului diabetic sunt o cauza frecventa a amputarii. Conform estimarilor, 28% dintre ulcerele piciorului diabetic pot duce la o anumita forma de amputare. Poti pierde un picior intreg sau o parte a zonei inferioare a piciorului, in functie de severitatea leziunii.

6. Cat dureaza vindecarea unui ulcer al piciorului diabetic?

O astfel de rana poate dura luni pana sa se vindece, in functie de severitatea si dimensiunea sa. Potrivit specialistilor, mai mult de jumatate dintre ulcerele diabetice necesita in jur de un an pentru a se vindeca, iar riscul ca acestea sa reapara este destul de mare. De asemenea, se stie ca pana la 25% dintre ulcerele piciorului diabetic nu se vindeca niciodata, ducand in multe cazuri la amputare.

7. Poate un ulcer al piciorului sa afecteze osul?

Ulcerele diabetice pot duce la osteomielita (o infectie a osului). Daca nu este tratata corespunzator, cu ajutor medical specializat si folosind pansamente care sa favorizeze vindecarea, cum sunt pansamentele Hydroclean, o astfel de leziune poate duce la cangrena (moartea tesutului osos si a tesutului din apropiere).

8. Este amputarea din cauza ulcerului piciorului diabetic o problema mai mare pentru unele grupuri etnice?

Potrivit estimarilor, afro-americanii au un risc de aproape 2 ori mai mare de amputatie majora din cauza acestor leziuni.

9. Pot fi prevenite ulcerele piciorului diabetic?

Se estimeaza ca pana la 75% dintre ulcerele diabetice pot fi prevenite.

10. Cat de grave pot fi ulcerele piciorului diabetic?

Potrivit unui studiu numit “Povara globala a piciorului diabetic” aparut in The Lancet, la fiecare 20 de secunde are loc in lume o amputatie din cauza diabetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *