
Evaluarea riscului de escare de decubit, denumite si escare sau ulcere de presiune, este cruciala pentru prevenirea acestor probleme ce pot pune viata in pericol. Exista multi factori care ii pun pe unii pacienti unui risc mai mare de a dezvolta aceste leziuni dureroase ce cresc costurile de ingrijire medicala si duc la spitalizare prelungita si, uneori, la deces.
Continua sa citesti pentru a afla care sunt primii 6 factori de risc in dezvoltarea escarelor de decubit.
Problemele de mobilitate
Pacientii care nu isi pot schimba pozitia in mod independent prezinta un risc crescut de a dezvolta ulcere de presiune, din cauza presiunii exercitate asupra proeminentelor osoase, care are ca rezultat reducerea fluxului sanguin catre tesuturi si hipoxie ulterioara. Pacientilor care se confrunta cu probleme de mobilitate li se recomanda adesea utilizarea unei saltele antiescare tocmai pentru a evita exercitarea presiunii asupra proeminentelor osoase si aparitia escarelor de decubit.
Dieta alimentara precara
Desi exista putine studii care sa sustina aceasta idee, multi specialisti considera ca pacientii care nu se hranesc in mod corespunzator prezinta un risc mai mare de a dezvolta ulcere de presiune.
Circulatia sanguina slaba
Ori de cate ori exista un flux sanguin problematic catre tesuturi, exista un risc crescut de aparitie a escarelor de decubit. Care sunt motivele pentru care pot aparea probleme la nivelul fluxului sanguin? Ei bine, boala arteriala periferica si insuficienta venoasa sunt cele mai intalnite cauze.
Varsta foarte mica sau foarte inaintata
La extremele varstei, pacientii pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta ulcere de presiune din cauza incapacitatii de a se misca/schimba pozitia in mod independent. Bebelusii foarte mici nu isi pot schimba singuri pozitia; varstnicii pot fi in mod similar in imposibilitatea de a-si schimba pozitia din cauza anumitor probleme de sanatate care limiteaza miscarea.
Starea psihica
Pacientii care sufera de dementa sau alte tulburari cognitive pot fi incapabili sa inteleaga instructiunile ce ii pot ajuta la prevenirea escarelor de decubit sau ar putea sa nu recunoasca disconfortul ca un semnal de schimbare a pozitiei.
Neuropatiile
Evident, daca nu poti simti durere sau presiune, prezinti un risc mai mare de a dezvolta escare de decubit. Pacientii care se incadreaza in aceasta categorie sunt cei care au leziuni ale maduvei spinarii, au suferit un accident vascular cerebral, au scleroza multipla sau alte afectiuni ce compromit capacitatea de a percepe durere si/sau presiune.