
Concasoarele cu fălci sunt utilaje de mari dimensiuni care au rolul de a reduce dimensiunile unor materiale solide, transformându-le în materiale cu dimensiuni mai mici, cu o anumită granulozitate. În funcție de tipul lucrărilor pe care le realizezi, există câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi pentru utilizarea concasoarelor cu fălci. Iată care sunt acești pași și care sunt informațiile de care ai nevoie pentru utilizarea concasoarelor.
Pasul 1. Extragerea materialelor solide
Până la utilizarea unui concasor cu fălci este nevoie să fie extras materialul solid. În unele cazuri acesta poate fi extras din cariere mari de piatră, din lucrări de demolări sau din alte procese tehnologice.
Extragerea se poate face prin folosirea unor utilaje de mare putere, cum ar fi excavatoarele pentru demolări, iar materialele sunt încărcate în camioane cu ajutorul unor încărcătoare frontale, de asemenea de talie mare.
Pasul 2. Transportul materialelor în șantier
Materialul solid, adus în șantier, va trebui încărcat în cuva concasoarelor. Aceleași încărcătoare pot fi folosire pentru a realiza această etapă, iar procesul se poate face rapid și eficient, deoarece utilajele sunt proiectate să reziste chiar și la sarcini foarte mari.
Pasul 3. Încărcarea materialelor în cuva concasorului
Un concasor cu fălci reprezintă o unitate de prelucrare a materialelor solide care se bazează pe imprimarea forțelor de strângere și frecare cu ajutorul unei plăci cu rezistență foarte mare.
Practic, concasoarele cu fălci sunt dotate cu două astfel de lamele metalice, însă doar una dintre acestea execută mișcarea, adică este dinamică, în vreme ce cea de-a doua este statică.
Astfel, materialele sunt strânse între cele două plăci, însă în același timp lamela mobilă execută și frecarea materialului dur, astfel încât acesta să poată fi spart cu ușurință.
Pasul 4. Spargerea efectivă a materialelor
Este important ca în timpul acestei etape să nu se aglomereze foarte mult cuva concasorului. Aceasta are o anumită capacitate, iar materialele dure pot bloca funcționarea corectă a utilajului, în cazul în care placa dinamică este acoperită sau blocată.
Acest blocaj poate conduce la defectarea utilajului, așa că ar trebui să fie dimensionată corect cantitatea blocurilor de material pe care este necesar să le prelucrezi.
Este important să ai în vedere capacitatea utilajului și astfel să realizezi încărcarea permițând în același timp utilajului să sfărâme materialele în mod corect.
Pasul 5. Verifică materialul rezultat în urma concasării
După ce rocile au fost sparte cu ajutorul fălcilor utilajului, materialul grosier este transferat spre ieșire cu ajutorul unor benzi transportoare.
În cazul în care materialul nu corespunde dimensiunilor agreate, o altă bandă transportoare îl poate conduce înapoi spre cuvă. Procesul este astfel reluat, o dată cu spargerea altor blocuri dure, urmând ca în final sorturile să fie cernute cu ajutorul ciururilor cu care este dotat concasorul.
Pasul 6. Evacuarea materialului granular
După realizarea lucrării de concasare va rezulta un material cu dimensiuni mult mai mici, ce urmează a fi exploatat în anumite domenii. Acest material este direcționat cu ajutorul benzilor transportoare spre exteriorul stației de spargere, iar de acolo el poate fi preluat de către încărcătoare, care să îl încarce în camioane, astfel încât produsul finit să poată fi folosit pentru construcții sau pentru drumuri și poduri.
Este important ca un concasor să fie folosit conform specificațiilor producătorilor, pentru că în acest fel poți prelungi durata de viață a utilajului. Asigură-te așadar că utilizezi în mod corect utilajele, respectând acești pași, pentru că un concasor te poate ajuta să folosești materialele de construcții potrivite, fără a fi nevoit să mai investești bani în firme care să prelucreze materialele pentru tine.