7 beneficii ale artei asupra corpului și sufletului nostru

Vrei să-ți îmbunătățești sănătatea? Te-ai gândit vreodată că arta poate fi un factor pozitiv asupra corpului tău?

Este adevărat – studiile și cercetările recente au dovedit că o plimbare la galeria de artă sau la un muzeu, influențează pozitiv sănătatea și starea de bine în mai multe moduri esențiale, cum ar fi scăderea anxietății și depresiei și stimularea abilităților de gândire critică.

Iată câteva beneficii ale artei pentru corpul și sufletul tău:

1. Te face mai sănătos

Un studiu de cercetare din Norvegia- Nord-Trondelag Health Study, a strâns informații de la 130.000 de norvegieni cu vârste cuprinse de la 13 ani în sus. Studiul a analizat peste 50.000 de bărbați și femei despre cât de des au participat la activități culturale, de exemplu galerii și muzee sau vizionare de filme.

Potrivit lui Koenraad Cuypers, cercetător la Universitatea Norvegiană de Științe și Tehnologie, studiul a descoperit că există o corelație certă între participarea la activități culturale – cum ar fi crearea de artă sau participarea la concerte – și o rată crescută de sănătate, plus rate mai mici de anxietate sau depresie atât la bărbați, cât și la femei.

Concret, 84% dintre cei care au participat la cel puțin 4 activități legate de artă au raportat o stare de sănătate mai bună, iar 91% au raportat un nivel ridicat de satisfacție în viața lor.

Mai mult, studiul a concluzionat că aceste beneficii au fost găsite la persoanele care au creat sau consumat artă. Asta înseamnă că persoanele care se bucură să privească arta obțin aceleași beneficii pentru sănătate ca și persoanele care se bucură să facă artă.

Destul de interesant, femeile au avut mai multe beneficii din crearea activă a artei, în timp ce bărbații au obținut mai multe beneficii din vizualizarea pasivă a artei.

2. Îmbunătățește gândirea și empatia

Un studiu publicat de Universitatea din Arkansas în 2014 a determinat impactul studenților care au o excursie la un muzeu de artă, arătând că vizita a schimbat modul în care studenții au gândit și s-au simțit, în bine.

Peste 10.000 de studenți au fost chestionați, iar majoritatea dintre ei (70- 88%) au reținut anumite informații din excursie. Elevii au afișat abilități îmbunătățite de gândire critică și câștiguri în toleranță și empatie.

3. Arta ajută mintea să imită senzația fizică de a te îndrăgosti

Știința a arătat că vizionarea unor opere de artă frumoase te poate determina să experimentezi aceleași reacții fizice pe care le obținem atunci când ne îndrăgostim.

Profesorul Semir Zeki, neurobiolog la Universitatea din Londra, a scanat creierul voluntarilor în timp ce au văzut 28 de opere de artă. Zeki a descoperit că atunci când o persoană vede o operă de artă pe care o găsește frumoasă, declanșează o eliberare imediată de dopamină în creier – o substanță chimică legată de sentimente de iubire, plăcere și dorință.

4. Te ajută să procesezi mai bine informațiile

Realizarea sau privirea artei îndeplinește un rol terapeutic, ajută la formarea unor noi perspective, păstrarea calmului și formarea unei exprimări mai ușoare.

Oamenii de știință au ajuns cu un pas mai aproape de a demonstra biologia care stă la baza acestui efect.

Cercetătorii neurologi de la Universitatea din Toronto au arătat opere de artă la 330 de participanți din 7 țări în timp ce au fost supuși scanărilor RMN. Rezultatele studiului au arătat clar că privirea artei a condus la o activitate sporită în sistemele creierului, practic ne ajută să înțelegem mai bine lumea din jurul nostru.

5. Îți dau o stare de bine

Cu toții am experimentat liniștea sufletului sau apariția puternică a unor sentimente atunci când ne-am uitat la o operă de artă.

De aici și ideea de a ne decora casa cu aceste piese de artă. Aceste sentimente pozitive sunt  mai mult decât o simplă apreciere a culorii sau a formei – sunt de fapt un efect neurologic inevitabil.

Profesorul Semir Zeki, cap al neuroesteticii la University College London, a demonstrat acest lucru într-un studiu. Echipa sa a efectuat o serie de teste în care au fost făcute scanări RMN în timp ce oamenii se uitau la 30 de opere de artă.

Fiecare piesă de artă a fost plasată de echipa de cercetare într-un spectru de „frumos” convențional (John Constable, Jean-Auguste-Dominique Ingres, Guido Reni) în „urât” (Hieronymus Bosch, Honore Damier, Quinten Massys).

A descoperit că „atunci când te uiți la artă – indiferent dacă este un peisaj, o viață moartă, un abstract sau un portret – există o activitate puternică în acea parte a creierului legată de plăcere. Fluxul de sânge către creier a crescut pentru o pictură frumoasă la fel cum crește atunci când privești pe cineva pe care îl iubești. Ne spune că arta induce o senzație directă către creier. “

Acest lucru este reflectat și de rezultatele studiului de la Universitatea din Toronto, unde cercetătorii au descoperit că regiunile creierului asociate cu viziunea, plăcerea și emoțiile sunt declanșate în mod constant, privind arta.

6. Îmbunătățește abilitățile de percepție

Un studiu al Universității din New York, realizat de medicul neuroștiințist, Edward Vessel, a căutat modele în reacțiile oamenilor la 109 opere de artă diferite.

Deși opiniile noastre personale sunt extrem de subiective – creierul decide dacă îi place sau nu o piesă de artă în sub 330 de milisecunde- au fost câteva rezultate neurologice neașteptate.

„Cele mai puternice opere de artă au părut să declanșeze regiuni ale creierului din cortexul frontal care sunt implicate în gândirea introspectivă, precum și regiunile din apropiere, de obicei, orientate spre probleme mai exterioare. Cele două zone nu activează de obicei simultan. Aceasta este o stare foarte rară “, a spus Dr. Vessel.

Cu alte cuvinte, arta este aproape unică în deblocarea abilităților multiple de percepție simultană.

Unii experți interpretează aceste rezultate, spunând că un creier este format de la bun început pentru a aprecia arta.

7. Îți ajută corpul să se reechilibreze

S-a dovedit deja că arta ne ajută să ne destresăm și să ne îmbunătățim funcțiile creierului și modelele de gândire. De asemenea, poate îmbunătăți bunăstarea noastră fizică.

Există studii care identifică o legătură între privirea artei și normalizarea ritmului cardiac, a tensiunii arteriale și chiar a nivelului de cortizol.

În plus, privirea operelor de artă – chiar și pentru un minut pe zi – reprezintă o șansă de a opri și de a oferi creierelor și corpurilor noastre un moment pentru a face pauză, a reflecta și a se reîmprospăta.

Aceste studii științifice dovedesc doar ceea ce mulți mari gânditori și filosofi au exprimat în trecut.

Platon, de exemplu, credea că arta era un formator puternic al caracterului, capabil să stârnească emoții și să influențeze comportamentul nostru.

Se dovedește că filosofii aveau dreptate. Arta te face mai fericit. Arta poate să-ți „hrănească” atât corpul, cât și spiritul – și o poate face în moduri în care o salată sau un supliment nu ar putea niciodată.

Îți recomand să vizitezi și cel mai nou magazin online de artă cadou, unde artiștii din România își postează lucrările lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *