7 mituri despre bolile cu transmitere sexuala

Sexul este o activitate importanta din viata adultilor. Pe langa faptul ca este foarte placut, fara doar si poate sexul aduce beneficii pentru sanatate. Chiar si asa, practicat fara sa tinem cont de cateva reguli, ne putem pune in pericol starea de sanatate, capatand anumite boli. Bolile cu transmitere sexuala(abrev. BTS), caci ele fac subiectul discutiei noastre, reprezinta un subiect tabu pe care foarte multi dintre noi il ocolesc. Cu toate acestea, e important sa stim care sunt cele mai populare 7 mituri despre bolile cu transmitere sexuala (BTS):

 

 

  • Bolile cu transmiterele sexuala au manifestari clare

 

Foarte putine dintre bolile cu transmitere sexuala prezinta o simptomatica specifica, iar acesta este si unul dintre motivele pentru care ar trebui sa evitam sexul neprotejat. Daca in cazul herpesului genital sau a infectiilor provocate de Chlamydia exista manifestari care te pot face sa consulti medicul cat mai repede, gonoreea sau HIV-ul nu au simptome clare.

 

 

  • Doar persoanelor cu multi parteneri sexuali pot dobandi BTS

 

Cu toate ca riscul de imbolnavire este mai mare in cazul persoanelor care au mai multi parteneri, putem contacta o boala cu transmitere sexuala chiar si in cazul in care avem un partener stabil, in cazul in care acesta este contaminat.

 

  • Bolile cu transmitere sexuala pot fi contactate din saloanele de masaj erotic

 

Prin definitie, o sedinta de masaj erotic nu implica contactul sexual direct. Prin urmare, nu exista riscul de a lua o boala cu transmitere sexuala din cadrul unui salon de masaj erotic. Mai mult decat atat, in saloanele profesionale igiena personalului cat si a celor care apeleaza la astfel de servicii este foarte stricta.

 

 

  • Pilulele contraceptive protejeaza impotriva BTS-urilor

 

Anticonceptionalele, asa cum sunt adesea cunoscute pilulele contraceptive ofera protectie doar impotriva sarcinilor nedorite. Pentru a ne proteja de bolile cu transmitere sexuala este important sa folosim prezervativul la fiecare act sexual.

 

 

  • Bolile cu transmitere sexuala trec de la sine

 

Acesta este una dintre cele mai gresite pareri despre BTS-uri. Acestea necesita tratament de specialitate ba, mai mult decat atat, trebuie sa stim ca virusurile care le declanseaza nu se elimina complet din organism, ci doar le este inhibata actiunea.

 

 

  • Putem contacta BTS de pe toaletele publice

 

Acesta este un mit pe care il auzim adesea dar care, din fericire, nu are niciun substrat demonstrat stiintific. Desi exista riscul ca, din cauza igienei precare din toaletele publice sa contactam bacterii care sa declanseze infectii urinare, aceasta nu este o modalitate de transmitere a BTS-urilor.

 

 

  • Riscul de imbolnavire exista doar in cazul actului sexual normal

 

Putin dintre noi stim ca, de fapt, bolile cu transmitere sexuala pot fi dobandite atat prin sexul normal, dar si prin sexul oral. Chiar daca riscul este mai mic in cel de-al doilea caz, el exista mai ales in cazul in care vorbim despre gonoree sau sifilis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *