Celebritati din toate epocile si civilizatiile istorice au vorbit despre importanta comunicarii. De exemplu, in urma cu aproape 3 000 de ani grecul Homer avertiza ca „dupa cum vor fi vorbele pe care le vei spune, tot asa vor fi si acelea pe care le vei auzi“, scotand in evidenta o regula de baza a interactiunii sociale.
Mult mai recent, scriitorul James C. Humes, care a scris discursuri pentru presedinti ai Statelor Unite ale Americii, spunea ca „arta comunicarii este limba pe care o vorbesc liderii“. In spatiul romanesc, parintele Dumitru Staniloae afirma „lumea ni s-a dat pentru comunicare intre noi, pentru a ne ajuta, prin ea, pe noi insine“.
Nu e deloc dificil sa te convingi de adevarul acestor spuse. Astazi, capacitatea de a interactiona cu cei din jur, atat pe plan personal, cat si profesional, a devenit o abilitate absolut necesara intr-o lume tot mai deschisa si mai diversa. Te poti pregati, din acest punct de vedere, prin participarea la un curs de comunicare organizat de specialisti in domeniu.
Cui i se adreseaza un curs de comunicare asertiva?
Trainingul este organizat de echipa Brightway®, care de doua decenii gandeste, creeaza si pune in aplicare multiple programe de dezvoltare personala si profesionala. El reprezinta un pas esential in dezvoltarea tuturor persoanelor care doresc sa isi construiasca o „strategie de bunastare“ si sa aiba relatii sanatoase cu cei din jur.
Pot beneficia de pe urma acestui curs de comunicare mai multe categorii de profesionisti din mediul de business: manageri si antreprenori care doresc sa comunice eficient cu membrii echipei, precum si toti cei care au interactiuni cu furnizorii, clientii sau partenerii de afaceri si doresc sa inteleaga emotiile, pentru a avea relatii de colaborare mai bune.
Cunostinte dobandite la training: ABC-ul dialogului constructiv
Cursantii invata teoretic si experimenteaza practic diferite metode care ii ajuta sa inteleaga punctul de vedere, principiile si sentimentele celorlalti. Astfel, este eliminat riscul de a considera drept jigniri cuvinte care nu au fost rostite cu aceasta intentie sau de a vedea amenintari acolo unde acestea de fapt nu exista.
Participantii la un curs de comunicare asertiva reusesc sa inteleaga modul in care se formeaza obiceiurile, din punct de vedere al neurostiintei, si primesc tehnici care ii ajuta sa creeze obiceiuri serioase de comunicare in cadrul echipei. De exemplu, ei invata sa constientizeze diferentele dintre emotiile autentice si asa-numitele emotii-masca. Pornind de aici, devin capabili sa identifice comportamentele neconstructive, sa le elimine si, in acest fel, sa construiasca relatii durabile.
La nivel de organizatie, participarea angajatilor la un astfel de training are ca efect imediat si durabil diminuarea conflictelor, ceea ce permite economisirea de timp, energie si diferite alte resurse ce pot fi folosite intr-un mod mult mai eficient. In plus, constientizarea importantei vulnerabilitatii intr-o relatie profesionala duce la construirea unei increderi sporite atat in relatie cu membrii propriei echipe, cat si cu partenerii de business. Se gaseste mult mai frecvent calea spre solutii si strategii din care toata lumea are de castigat.
Alege sa participi la un curs de comunicare, pentru a invata ABC-ul dialogului constructiv! Efectele pozitive se vor face resimtite rapid atat pe plan profesional, cat si personal.