Afla care sunt cele mai importante componente ale unor sisteme de alarma

Sistemele de alarma instalate intr-o locuinta sau sediul unei companii aduc o serie de avantaje incontestabile. Beneficiind de un astfel de sistem in propria locuinta, vei putea dormi linistit noaptea si vei putea pleca in vacanta fara a-ti face griji cu privire la siguranta bunurilor tale. In plus, sistemele de alarma au si un rol de intimidare a spargatorilor de locuinte, acestia gandindu-se de doua ori inainte sa intre prin efractie pe proprietatea ta. De asemenea, din momentul in care cineva patrunde fraudulos la tine in casa, sistemul de alarma va anunta proprietarul, firma de paza si autoritatile, iar infractorii vor fi prinsi in cel mai scurt timp cu putinta.

In functie de necesitati, poti achizitiona un sistem de alarma deja asamblat sau poti cumpara componentele separat, pentru a-ti face propria configuratie. Daca optezi pentru a doua varianta, iata care sunt cele mai importante componente ale unor sisteme de alarma:

1. Centrala

Denumita si “creierul” unui sistem de alarma, centrala este cea mai importanta componenta. Avand capacitatea de a memora setarile, evenimentele si informatiile transmise de celelalte componente, centrala stocheaza toate datele ce pot fi ulterior consultate. In momentul in care senzorii de miscare detecteaza o prezenta suspecta, centrala este cea care declanseaza alarma, notificand proprietarul printr-un mesaj pe telefonul mobil si alertand autoritatile si/sau firma de paza contractata.

2. Detectoarele

In functie de tehnologia folosita, exista trei tipuri diferite de detectoare:

– detectoare de miscare: acestea au rolul de a detecta cu ajutorul unor senzori speciali orice miscare suspecta si a de trimite informatia catre centrala sistemului de alarma. Sensibilitatea acestora poate fi setata dupa preferinte, pentru a evita declansarea alarmelor false, de cele mai multe ori datorate trecerii unui animal prin fata detectorului;

– detectoare de vibratii/soc: folosite cu precadere pentru siguranta seifurilor sau bancomatelor, acestea declanseaza alarma in urma unor lovituri puternice;

– detectoare de geam spart: sunt utilizate pentru a semnala situatiile in care raufacatorii folosesc ferestrele pentru a intra prin efractie.

3. Sirene

Sirenele sunt componente ale sistemelor de alarma responsabile cu emiterea a doua tipuri de semnale: acustice si/sau luminoase. De asemenea, existe sirene de interior, mai putin zgomotoase, si sirene de exterior.

4. Contacte magnetice

Contactele magnetice sunt atasate geamurilor si usilor, avand rolul de a declansa alarma in momentul in care usa este fortata sau geamul este spart. Avand o componenta fixa si una mobila, in momentul in care acestea sunt indepartate prin actiunea mecanica a deschiderii usii sau spargerea geamului, alarma porneste.

5. Butoane/pedale de panica

Fiind folosite cu precadere in institutiile bancare si in cele publice, butoanele si pedalele de panica declanseaza o alarma silentioasa, care este receptionata doar de catre politie sau firma de paza colaboratoare.

6. Bariere cu infrarosu

Regasite indeosebi la sistemele de alarma instalate in muzee sau magazinele de bijuterii, barierele cu infrarosu au rolul de a declansa alarma in momentul in care cineva trece prin razele IR emise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *