Ai primit amenda pentru ca nu ai platit taxa de pod? Iata ce trebuie sa faci!

taxa_de_pod

Oricarui sofer, chiar daca nu a fost implicat in niciun incident in trafic de cand poseda permis de conducere, i se poate intampla sa primeasca o amenda, fie pentru depasirea vitezei legale, fie pentru ca nu a observat un semn de circulatie sau un marcaj rutier. In acest articol ne vom referi la soferii care au primit o amenda pentru ca nu au achitat taxa de pod Fetesti – Cernavoda.

Traversarea podului peste Dunare de pe Autostrada Soarelui fara a plati taxa de pod constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda. Valoarea acesteia depinde de tipul autovehiculului detinut. In cazul in care conduci un autoturism si nu achiti peajul, va trebui sa platesti o amenda intre 130 de Lei si 260 de Lei.

Motivele pentru care soferii pot ajunge in situatia de a primi o amenda pentru neplata taxei de pod sunt diverse, insa cele mai frecvente sunt urmatoarele:

1. Au uitat sa achite. Multi soferi se inscriu pe benzile speciale de la statia de taxare situata la kilometrul 144 al Autostrazii Soarelui, profitand de faptul ca autoritatile ofera posibilitatea achitarii taxei de pod pana a doua zi dupa trecere, la ora 24.00. Avand in vedere ca majoritatea acestora ajung pe litoral, cel mai probabil in vacanta, exista riscul sa uite sa achite peajul.

2. Au ales o metoda deficitara de plata. Statul ofera patru modalitati de a achita taxa de pod, insa doua dintre acestea sunt deficitare. Este vorba despre plata prin SMS si la benzinarii, unde soferii pot avea surpriza neplacuta ca sistemele informatice sa fie picate. Astfel, chiar daca sunt de buna-credinta si doresc sa achite peajul, tot ar putea ajunge sa fie amendati.

Daca si tu ai primit o amenda pentru neplata taxei de pod Fetesti – Cernavoda, trebuie sa urmezi pasii descrisi mai jos:

I. Plateste amenda. Sumele provenite din amenzile aplicate pentru lipsa peajului ajung in contul bugetelor locale, in cazul in care contravenientul este o persoana fizica, respectiv al bugetului de stat, in cazul persoanelor juridice.

Amenzile care se cuvin bugetelor locale se achita in conturile dedicate deschise la administratiile publice locale, la casieriile acestora sau la alte institutii abilitate. Amenzile cuvenite bugetului de stat se platesc in conturile dedicate deschise la unitatile Trezoreriei Statului sau la institutiile autorizate de acestea.

II. Data viitoare alege modalitatea optima de plata. Ca sa nu te mai afli si a doua oara in aceasta situatie deloc fericita, este indicat sa achiti taxa de pod Fetesti – Cernavoda in avans si sa alegi metoda optima pentru a face acest lucru.

De departe cea mai rapida, eficienta, simpla si sigura varianta este online, pe site-ul taxadepod.ro, autorizat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Aici, vei achita peajul in doar 2 minute, fara taxe suplimentare si fara sa fie nevoie sa iti creezi un cont. Iata in continuare tot ce trebuie sa faci:

– alege metoda optima de plata (cu cardul sau prin transfer bancar);

– introdu datele tale (detalii de facturare – persoana fizica/juridica, adresa, detaliile autovehiculului – insemnul de stat, numarul de inmatriculare, seria de sasiu si datele tale – nume, prenume, numar de telefon, e-mail);

– bifeaza casuta “Accept termeni si conditii” si apasa “Plateste”. Drum bun!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *