Alegerea formulei de lapte praf – cea mai importantă decizie

Hrănirea bebelușului cu lapte praf poate ține de alegerea părinților sau de cauze naturale, mama fiind în imposibilitatea de a alăpta, din diferite motive. Însă, este important că aceștia să se documenteze înainte de a alege această metodă de hrănire despre ce conține formula unui lapte praf, precum și modul în care trebuie ales laptele praf potrivit pentru bebelușul lor.

Aceste informații sunt cu atât mai importante în cazul în care bebelușul trece de la laptele matern la laptele praf, existând posibilitatea ca acesta să nu îl accepte. Prin urmare, mama trebuie să găsească o formulă care este cea mai apropiată de cea a laptelui matern, iar acest lucru este destul de greu de realizat.

Cum poate fi aleasă formulă de lapte potrivită bebelușului?

Atunci când se începe hrănirea cu laptele praf, părinții trebuie să țină cont de două mari și importante aspecte: vârstă bebelușului și compoziția laptelui.

Laptele praf este atent dozat din punct de vedere al conținutului nutritional, producătorii realizând formule de lapte diferite, în funcție de vârstă bebelușului și de nevoile nutritionale ale acestuia la momentul respectiv.

Prin urmare, acestea sunt împărțite pe categorii de vârstă, acestea fiind, în principiu, cam aceleași la fiecare producător de lapte praf. Astfel că există o formulă de început, destinată bebelușilor nou-născuți. Ulterior, părinții trebuie să treacă la formulă destinată bebelușilor de peste 6 luni (sau 4 luni la unii producători), care este mai sățioasă și care conține mai multe substanțe nutritive.

Începând de la vârstă de 12 luni (10 luni la unii producători) este recomandat să se treacă la o altă formulă special concepută pentru nevoile bebelușilor în această perioada. Această mai este numită și formulă de creștere și poate fi oferită copiilor, în completarea unei alimentații diversificate, până la vârstă de 2-3 ani.   

Ce conține formulă de lapte praf? 

Toate formulele de lapte praf conțin vitamine și minerale, cum sunt fierul, calciul sau magneziul, însă cantitățile pot diferi de la un producător la altul. În plus, acestea sunt obținute în mod artificial. Cu toatea acestea aduc beneficii organismelor micilor oameni.

Însă, pe lângă aceste substanțe benefice, laptele praf mai conține și alte substanțe mai puțin sănătoase, inclusiv E-uri de care toți părinții se feresc atunci când aleg alimente pentru copiii lor. O astfel de substanță este și maltodextrina, care este obținută din amidon de cereale sau cartofi și care este destinată, în general, culturiștilor pentru menținerea nivelului ridicat al glucozei în sânge. Totodată, aceasta este cunoscută în industria alimentară că fiind un aditiv cu indice glicemic mai mare de două ori decât zahărul.

De asemenea, laptele praf este realizat din laptele de vacă, dar acest lucru nu este specificat în lista de ingrediente, unde este notată doar prezența lactozei sau zerului. Astfel, din cauza conținutului de proteină animală, flora stomacului bebelușului poate fi afectată. În plus, capacitatea acestuia este forțată de o cantitate mare de lapte praf, având repercusiuni, în viitor, asupra stilului de viață – poate conduce la obezitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.