Anvelope de vară sau pentru tot parcursul anului: să alegeți?

Anvelope de vară sau pe tot parcursul anului? Care dintre ele ar trebui alese şi în funcţie de ce considerente? Dacă exista întrebarea ce tip de anvelope sunt bune, acest articol poate ajuta în luarea unei decizii bune.

Anvelope de vară

Anvelopele de vară sunt dedicate condițiilor atmosferice predominante din primăvară până în toamnă. Condițiile de utilizare a modelelor de vară sunt limitate de temperatură: dacă este mai mică de 7 grade Celsius, anvelopele își pierd proprietățile de tracțiune. Cei care aleg anvelope vară ar trebui să cunoască următoarele caracteristici ale acestora:

–   Cele mai bune anvelope de vară sunt făcute dintr-un cauciuc special care nu se deteriorează din cauza contactului prelungit cu asfaltul încins;

–   Cele mai bune anvelope de vară vor rezista foarte mult, exact atât cât recomanda producătorul;

–   Cu ajutorul celor mai bune anvelope de vară, persoana care le utilizează se va bucura de aderenţă inclusiv pe carosabil umed, iar anvelopele vor face faţă la trecerile bruşte de la o temperatură ridicată la una scăzută aşa cum se întâmpla în timpul ploilor.

Anvelope pe tot parcursul anului

Anvelopele pe tot parcursul anului, numite și anvelope universale sau multi-sezon, îndeplinesc caracteristicile modelelor de iarnă și de vară. Combinarea avantajelor a două tipuri de anvelope pentru epoci diferite într-una singură este o mare provocare. Există un lucru pe care arta de a face anvelope este de a ajunge la un compromis adecvat între parametri pentru a satisface așteptările utilizatorilor. Dar cu cât sunt mai multe condiții de drum care trebuie luate în considerare, cu atât devine mai dificilă această sarcină.

Anvelope de vară sau pe tot parcursul anului? Diferențe și asemănări

Anvelopele de vară și pe tot parcursul anului diferă în desenul benzii de rulare, compusul cauciucului și conturul, adică forma lor.

Banda de rulare a anvelopei pentru întregul an se caracterizează printr-un număr mai mare de foi. Rolul său este de a asigura un comportament mai bun al anvelopelor în zăpadă. Cu toate acestea, în timpul verii, o anvelopă cu un număr excesiv de incizii ale benzii de rulare își pierde cu ușurință rigiditatea. Acest lucru, la rândul său, afectează aderența: agravează frânarea și tracțiunea pe trotuare uscate și umede.

Atât pentru anvelopele pe tot parcursul anului, cât și pentru anvelopele de vară, se utilizează trei tipuri de benzi de rulare, simetrice, asimetrice și direcționale.

În benzile de rulare direcționale pe tot parcursul anului, funcțiile diferitelor părți ale benzii de rulare sunt clar diferențiate. De obicei este nevoie de mai puține folii şi sunt responsabile pentru conducerea în timpul verii, în timp ce fruntea, adică partea centrală a benzii de rulare, are mai multe folii și facilitează conducerea în timpul iernii.

Desenele asimetrice ale modelelor universale permit introducerea elementelor responsabile atât pentru caracteristicile de iarnă, cât și pentru cele de vară. În acest caz, există de obicei două laturi ale benzii de rulare: vara și iarna. Așa-numitele caracteristici de vară sunt de obicei pe partea „exterioară”.

Conturul anvelopei de vară este rotund, asigurând o rezistență scăzută la rulare și o bună aderență în condiții de vară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *