Asociația OMIS anunță implementarea noului proiect , Muzică și incluziune ’ – Proiect de educație muzicală dedicat copiilor cu dizabilități

Asociația OMIS anunță cu mare bucurie un nou pas spre incluziunea copiilor și tinerilor cu dizabilități prin lansarea Proiectului „Muzică și incluziune” – Proiect de educație muzicală dedicat copiilor cu dizabilități, finanțat prin  programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow.

Prin intermediul proiectului copiii și tinerii cu dizabilități pasionați de muzică vor avea acces gratuit la cursuri de educație muzicală menite să stimuleze capacitatea de atenție, concentrare, memorare, gândire logică și abilitățile de integrare si coeziune de grup cu scopul de a încuraja prezența acestora în mediul muzical – concursuri/spectacole și evenimente. 

Proiectul se derulează în colaborare cu Școala de Artă Nr. 5 din București și, va fi implementat implement pe o perioadă de 4 luni, în perioada septembrie – decembrie 2023.

Timp de 2 luni, 10 de copii și tineri cu dizabilități diverse (TSA, Sindrom Down, ADHD, hidrocefalie etc.) cu vârste cuprinse între 4 – 25 ani, din București și județul Ilfov vor beneficia săptămânal de cursuri gratuite individuale și de grup, de educație muzicală în cadrul cărora vor învăța să utilizeze instrumente de percuție, pian și corzi pentru a reproduce în mod armonios diferite momente muzicale. Activitățile se vor realiza pe baza unor fișe cu jocuri și exerciții muzicale special concepute de către un specialist în muzicoterapie.

Fiecare exercițiu este conceput cu scopul de a stimula procese psihice ca memoria, atenția, gândirea logică și capacitatea de concentrare și va avea ca obiectiv principal integrarea copiilor și tinerilor în grupurile de colegi și diferite comunități de copii care au ca pasiune muzica.

Cursurile se vor derula în cadrul Școli de Arte Nr. 5 din București pe o perioadă de două luni de zile, timp în care copiii vor pregăti momente muzicale speciale și vor experimenta beneficiul elementelor de muzicoterapie.

Fisele de exerciții și jocuri muzicale însoțite de exemplificările video ale acestora, se vor transmite prin email sub forma unei broșuri digitale, către 30 de ONG-uri din țară care și-au exprimat dorința de a experimenta beneficiul acestora în rândul copiilor și tinerilor cu dizabilități.

Pentru a veni în sprijinul a cât mai multe ONG-uri și specialiști din țară, care susțin dezvoltarea diferitelor abilități ale copiilor și tinerilor cu dizabilități, punem la dispoziție descărcarea gratuită a materialului educațional, direct de pe site-ul Asociației și la finalul proiectului 30 de ONG-uri vor primi materialul digital și exemplificările video ale exercițiilor.

Iar în luna decembrie sunteți invitați să luați parte la spectacolul incluziv de încheiere a Proiectului, în care ne dorim să aducem pe scenă, atât copiii tipici, cât și copiii speciali beneficiari ai proiectului, pentru a vă bucura de comuniunea și puterea unificatoare a muzicii. 

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/de inițiativă.

Asociația OMIS implementează încă din decembrie 2020, proiecte de educație prin artă (muzică, pictură, dans, teatru și magie) destinate în special copiilor din grupurile vulnerabile (copii cu dizabilități, din familii defavorizate socio-economic etc.), activități de incluziune și inserție pe piața muncii pentru tinerii instituționalizați aflați în sistemul de protecție a copilului, oferă suport material permanent pentru 20 de vârstnici dintr-un azil de bătrâni și promovează incluziunea persoanelor și copiilor din categoriile vulnerabile prin realizarea de evenimente socio-culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *