Auditul de mediu. Ce este și de ce este util?

Dezvoltarea socio economica si industriala, care in ultimii ani a avut un avant incredibil, reuseste sa aduca o multime de avantaje, dar si sa genereze ingrijorari. Ingrijorarile sunt generate de impactul pe care il avem asupra mediului inconjurator. De cateva secole, din cauza industrializarii mediul inconjurator este din ce in ce mai deteriorat iar guvernele lumii incearca sa gaseasca solutii.

Tocmai din acest motiv, a aparut conceptul de audit de mediu. Auditul de mediu este o verificare prin care firmele se asigura ca activitatea lor este corecta din punct de vedere ecologic.

Ce se intampla in cadrul unui audit de mediu?

Se face o analiza critica asupra efectelor pe care le au asupra mediului activitatile desfasurate in cazul companiei ce este subiectul auditului. Prin audit, antreprenorii se asigura ca functioneaza legal si afla daca activitatea lor poate sa fie sau nu imbunatatita.

Care sunt avantajele pe care le genereaza un astfel de audit?

Avantajele sunt majore:

  • Minimalizeaza riscurile pe care si le asuma compania. Legislatia din domeniu este din ce in ce mai stricta si nu toti antreprenorii sunt la curent cu ceea ce se intampla. Un audit ii poate tine mereu informati;
  • Poate sa defineasca un plan de interventie. Acesta este structurat in functie de urgentele aparute si este gandit in asa fel incat sa previna sanctiunile administrative sau chiar penale din domeniul mediului;
  • Creste competitivitatea. Un audit bine facut poate sa ajute la scaderea costurilor legate de energia ce sustine procesul de business.

Practic, daca administrezi o societate si vrei ca aceasta sa fie eficienta si sa nu fie victima unor amenzi si penalizari, este bine sa ai un audit de mediu facut in fiecare an. Nu doar frica de legislatie ar trebui sa te convinga insa. In ultimii ani, relatia cu partenerii de afaceri, cu furnizorii si cu clientii a inceput sa se bazeze si pe aspecte legate de protectia mediului. Practic, cu cat amprenta ecologica a firmei este mai mica, cu atat sansele de succes sunt mai mari.

Este obligatoriu auditul de mediu?

In principiu nu. Acesta nu este o cerinta legislativa, insa este recomandat deoarece vine cu toate avantajele amintite mai sus.

Cum este desfasurat un astfel de audit?

In principiu, se stabileste o echipa de auditori in functie de activitatea audiata si se stabilesc procesele care treebuie sa fie verificate. Pentru verificare este nevoie de actele societatii, de contractele pentru utilitati ( alimentare cu apa, canalizare sau alimentare cu gaze), de autorizatiile de gospodarire a apelor, acordul de mediu sau acordul de preluare a apelor uzate si de rapoartele de control emise de autoritatile din domeniul protectiei mediului. De asemenea, orice decizie si orice act care are legatura cu mediul trebuie sa fie prezentata auditorului.

Dupa ce s-au prezentat toate actele, se verifica modalitatea de depozitare a deseurilor, se identifica deseurile aruncate si se identifica solutiile cele mai bune pentru colectare selectiva sau pentru o activitate cat mai prietenoasa cu natura.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *