Bateriile, o alternativă mai sustenabilă pentru planetă

Mașinile electrice și-au făcut loc încet, dar sigur pe piață, indiferent că vorbim despre vehicule personale sau despre utilaje folosite la nivel industrial. Înlocuirea sursei tradiționale de energie a devenit și un discurs la nivel global, asta pentru a salva cât mai mult din resursele planetei. Pentru a înțelege principiile de funcționare ale mașinilor electrice este esențial să vorbim despre baterii și despre tipurile acestora.

Atunci când dorești să achiziționezi o baterie pentru o mașină sau pentru un utilaj – ori chiar pentru dispozitive folosite în consum (telefoane, lanterne etc.), trebuie să iei în calcul și caracteristicile tehnice ale bateriilor. În unele cazuri sunt recomandate bateriile de tracțiune, mai ales dacă e vorba de utilaje de mari dimensiuni, în altele ar putea să fie recomandate baterii cu gel, o categorie de produse care prezintă o serie de avantaje importante.

Sistemele de stocare a energiei, de obicei bateriile, sunt esențiale pentru vehiculele electrice hibride, vehiculele electrice hibride plug-in, dar și pentru vehiculele complet electrice. Un prim criteriu de diferențiere îl reprezintă tipurile de sistemel de stocare a energiei:

  • electric-hibrid 
  • plug-in electric hibrid
  • electric 

Ce sunt bateriile litiu-ion?

Bateriile litiu-ion sunt utilizate în prezent în majoritatea electronicelor portabile de larg consum, cum ar fi telefoanele mobile și laptopurile. Bateriile de acest tip ies în evidență datorită energiei lor mari – în comparație cu alte sisteme de stocare a energiei electrice. De asemenea, aceste baterii au un raport mare putere-greutate, eficiență energetică ridicată, performanță bună la temperatură ridicată și auto-descărcare scăzută. Majoritatea componentelor bateriilor litiu-ion pot fi reciclate, dar costul recuperării materialelor rămâne una dintre marile provocări pentru industrie. Cele mai multe dintre vehiculele plug-in electrice hibride și complet electricefolosesc baterii litiu-ion, iar studiile pentru reducerea costurilor și pentru prelungirea duratei de viață a bateriilor sunt în plină desfășurare. 

Din această categorie fac parte și bateriile cu gel, care au rezultate foarte bune datorită uzurii reduse a electrozilor, ceea ce conduce la prelungirea duratei de viață – în comparație cu bateriile convenționale cu plumb-acid. 

Baterii nichel-hidrură metalică

Bateriile nichel-hidrură metalică, utilizate în mod obișnuit în computere și echipamente medicale, oferă o energie specifică rezonabilă și capacități de putere specifice. Bateriile nichel-hidrură metalică au un ciclu de viață mult mai lung decât bateriile cu plumb-acid și sunt sigure și tolerante la uzură. Chiar dacă aceste baterii sunt ceva mai scumpe, au o rezistență remarcabilă.

Baterii cu plumb-acid

Bateriile cu plumb-acid pot fi proiectate pentru a fi de mare putere și sunt mai ieftine, sigure și fiabile. Acest tip de baterii sunt utilizate cu precădere pentru vehiculele cu tracțiune electrică de mare putere.

Ultracondensatori

Ultracondensatoarele stochează energie într-un lichid polarizat între un electrod și un electrolit. Capacitatea de stocare a energiei crește pe măsură ce nivelul lichidului crește. Ultracondensatoarele pot oferi vehiculelor putere suplimentară în timpul accelerării și al urcării în rampă și pot ajuta la recuperarea energiei de frânare. Ele pot fi, de asemenea, utile ca dispozitive secundare de stocare a energiei în vehiculele cu propulsie electrică, deoarece ajută bateriile electrochimice să regleze puterea de încărcare.

Așadar, în cazul în care ești în căutarea unei mașini noi, nu strică să te informezi și cu privire la mașinile electrice sau hibrid. Prin utilizarea unui astfel de vehicul vei reuși să reduci semnificativ impactul asupra mediului, dar și să economisești sume considerabile pe care de obicei le cheltuiai pe benzină sau motorină. Gazul este o resursă finită pentru că utilizează petrol care, la rândul său, este o resursă naturală. Având în vedere tot ceea ce se întâmplă cu schimbările climatice, este important să acordăm mai multă atenție și respect resurselor naturale, dar și asupra modului în care acestea sunt utilizate. Vehiculele electrice reprezintă o alternativă mai atractivă și mai sustenabilă din acest punct de vedere, spre deosebire de gaz – care este epuizabil. 

Una dintre discuțiile legate de vehiculele electrice se referă la baterii, însă și calitatea acestora diferă. Dacă găsești un furnizor care poate să îți asigure garanția calității, cu siguranță nu vei avea probleme cu mașinile sau cu utilajele ci, din contră, vei reuși să economisești sume importante de bani și investiția o vei amortiza în timp. Primul pas este să descoperi acel producător de încredere care îți poate oferi toate informațiile de care ai nevoie înainte de a lua o decizie finală. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *