Cand poate avea loc divortul la notar?

Foarte multe dintre persoanele care se prezinta la birou notarial in Bucuresti apeleaza la astfel de servicii pentru divort, ceea ce genereaza nevoia de mai multe explicatii cu privire la aceasta procedura. Desfacerea unei casatorii la notar se va finaliza mai repede decat in instanta iar costurile totale sunt multmaimic. De asemenea, este asigurata si protejarea vietii private, avand in vedere ca la tribunal totul se desfasoara in sedinta publica.

Este vorba insa despre divorul fara copii minori, cel cu copii minori avand un alt statul si alte costuri.

Birou notarial Bucuresti – actele necesare pentru divort

Pentru divort sunt necesare urmatoarele acte:

  • Certificatele de identitate ale sotilot;
  • Certificatele de nastere ale sotilor;
  • Certificatul de casatorie.

In momentul in care este depusa cererea de divort sotii pot sa fie reprezentati in fata notarului si de un mandatar care este imputernicit cu procura autentica, notariala, care se poate face la orice notar public ce activeaza in Romania sau chiar la Consulatul Romaniei atunci cand persoana in cauza este in straintate. Persoanele implicate nu pot sa fie reprezentate si in momentul in care este eliberat certificatul de divort sau dupa ce trece termenul de 30 de zile si va fi necesar sa se prezinte in persoana. Mandatarul poate fi de asemenea si unul din soti.

Competenta teritoriala a notarului

Notarul public din locul casatoriei sau de la ultima locuita a sotilor este cel care poate sa constate desfacerea casatoriei prin acord. Spre exemplu, daca ultima adresa comuna a fost in Bucuresti se va apela la un cabinet notarial Bucuresti.

Competenta teritoriala pentru solutionarea cererilor de divort de catre notari este alternativa – sotii au posibilitatea de a divorta la biroul notarial din localitatea in care s-au casatorit dar si la notarul care se afla acolo unde este domiciliul comun al cuplului in momentul in care cererea de divort este formulata. Ultima locuinta comuna inseamna locuinta in care cei doi au trait impreuna.

Se va putea face dovada  ultimei locuinte astfel:

  • Utilizand actele de identitate ale sotilor din care sa rezulte ca domiciliul comun sau resedinta a fost intr-un anumit loc;
  • Printr-o declaratie pe proprie rapsundere autentia ca fiecaruia dintre cei doi soti de unde sa rezulte care a fost ultima locuinta  comuna, chiar daca pe cartea de identitate figureaza alt domicili.

Spre exemplu, atunci cand casatoria a avut loc in Bucuresti, orice notar din Bucuresti, indiferent de sector se poate ocupa de divort. In cazul in care casatoria a avut loc la oficiile consulare sau in misiuni diplomatice, competnta solutionarii cererii revine notarului public din capitala pentru ca locul incheierii casatoriei este din oficiu Primaria Sectorului 1, acolo fiind stocate toate certificatele de casatorie emise astfel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.