Care este importanta unui audit SSM pentru securitatea si sanatatea angajatilor?

Prevenirea riscurilor profesionale, dar si protectia securitatii si a sanatatii angajatilor se realizeaza datorita unor masuri si actiuni care poata numele de protectia muncii. Toate aceste masuri si actiuni au ca scop informarea, instruirea si protejarea angajatilor, dar si ai reprezentantilor acestora.

Ca si angajator, ai obligatia de a oferi angajatilor toate conditiile prevazute de lege in ceea ce priveste protectia muncii, altfel vei fi sanctionat contraventional. Acelasi lucru este valabil insa si in cazul angajatilor, caci si acestia au datoria de a respecta toate normele si masurile luate pentru a nu afecta securitatea sau sanatatea lor sau a celorlalti angajati.

Printre cele mai importante obligatii ale angajatorului in ceea ce ii priveste pe angajati, trebuie sa specificam ca acesta are obligatia :

  • Sa evalueze toate riscurile pentru securitatea si sanatatea angajatilor
  • Sa ii instruiasca pe angajati referitor la masurile de prevenire si metodele de lucru si de productie, care duc la o imbunatatire a nivelului securitatii si al protectiei sanatatii angajatilor
  • Sa tina cont de capacitatile angajatilor atunci cand alege sa le incredinteze anumite sarcini
  • Sa ia masuri speciale in cazul in care exista zone cu risc ridicat si specific, permitand accesul in acea zona doar acelor angajati care au fost special instruiti
  • Sa organizeze instructaje pentru toti angajatii in ceea ce priveste securitatea si sanatatea in munca
  • Sa decida, in urma unei evaluari a riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca, care sunt toate masurile de protectie care trebuie luate
  • Sa stabileasca pentru angajati , in fisa postului, care sunt toate atributiile si raspunderile ce le revin, referitor la securitatea si sanatatea in munca
  • Sa asigure functionarea in stare perfecta a tuturor sistemelor, dispozitivelor de protectie si a echipamentelor

In functie de fiecare intreprindere si societate comerciala in parte, exista stabilite prin lege anumite obligatii legate de acele documente care trebuie intocmite privind evaluarea riscurilor pentru securitatea si sanatatea in munca.

De asemenea, fiecare angajat trebuie sa isi desfasoare activitatea tinand cont de pregatirea si instruirea sa, dar si de instructiunile primite de la angajator, astfel incat sa fie evitata expunerea la anumite pericole, atat a lui, cat si a celorlalti angajati.

Protectia si securitatea muncii are ca scop eliminarea tuturor pericolelor de accidentare si imbolnavire profesionala in timpul programului de lucru. Insa cum acest lucru nu este posibil decat ipotetic, exista anumite niveluri de securitate a muncii.

Atunci cand vorbim despre audit SSM, vorbim de fapt despre un instrument esential si necesar pentru realizarea obiectivelor angajatorului, in ceea ce priveste calitatea securitatii si sanatatii in munca.

Scopul principal al auditului SSM este acela de a evalua tot ce nu este conform, legat de reglementarile in vigoare si gasirea de masuri necesare care duc la eliminarea acestor neconformitati.

Auditul SSM trebuie sa utilizeze resurse umane, financiare, tehnice si  de timp, pentru a putea ajunge la acele rezultate finale ale auditului.

Atunci cand se doreste ajungerea la anumite rezultate corecte, trebuie sa se tina cont de toate informatiile obtinute, de examinarea interviurilor si de examinarea conformitatii activitatilor si a conditiilor cu prevederile reglementarilor SSM.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *