Care sunt beneficiile sedintelor la psiholog pentru copii?

Chiar daca lucrurile s-au schimbat mult in ultimii ani, exista in continuare un anumit val de reticenta, ce-i drept redus considerabil, in ceea ce priveste apelarea la serviciile specializate ale unui psiholog, mai cu seama atunci cand vine vorba despre copii. Iar parintii care fac parte din randul scepticilor cu privire la rezultatele unor eventuale vizite la psiholog au un soi de teama, izvorata evident din necunoastere, cu privire la catalogarea propriului copil, odata apelate astfel de servicii, drept unul anormal, asta pentru a nu folosi categorisiri mai dure. 

Ceea ce, de fapt, este total gresit. Pentru ca sunt o serie intreaga de situatii cu care un copil se poate confrunta la un moment dat, iar sprijinul oferit de un psiholog pentru copii la momentul potrivit, cand parintii au epuizat propriile strategii care nu au dat roade, poate oferi solutii concrete si cu adevarat benefice.

 Astfel, printre cazurile cel mai frecvent intalnite cu care se poate confrunta un copil si pentru care poate fi extrem de utila solicitarea serviciilor unui psiholog sunt cele precum constatarea de catre parinti a unor rezultate tot mai slabe la scoala, contrare evolutiei obisnuite de pana atunci a copilului, tot mai dese conflicte in care cel mic este implicat la scoala, in comunitate sau acasa, cu parintii sau fratii lui. 

De asemenea, sunt tot mai evidente situatiile cand cel mic exprima tot felul de fobii, nu mai comunica normal cu cei cu care pana atunci interactiona firesc, precum familia sa, colegi de la scoala, prieteni, este fie hiperactiv, are un comportament agresiv verbal sau fizic sau este extrem de retras si de reticent in a explica ce se intampla in sufletul lui. 

Daca parintii, oricat de mult s-ar fi straduit, nu reusesc sa sparga aceasta platosa cu care copilul pare ca s-a inarmat, refuzand comunicarea reala sau schimbarea comportamentului diferit, nu este recomandat sa lase lucrurile asa, cu speranta ca se vor aseza la un moment dat de la sine, pentru ca aceasta stare se poate de fapt agrava. Iar aici intervine rolul psihologului. 

Odata cerut ajutorul acestuia, psihologul va avea mai intai o prima intalnire cu parintii, pentru a-si face o idee cat mai cuprinzatoare cu privire la problemele cu care se confrunta copilul, pe baza explicatiilor acestora, clare si detaliate, utilizand daca este nevoie si chestiionare speciale. 

Odata formata o imagine clara, se va decide o strategie care sa implice participarea copilului, alaturi de parinti sau fara acestia, dupa caz, la urmatoarele sedinte stabilite. Chiar si asa, nu trebuie pus pe umerii psihologului  rezolvarea in totalitate a problemelor constatate la copil. Psihologul nu este un magician, el doar poate, intr-o maniera profesionista, sa arate calea parintilor  catre cea mai buna solutie care sa dezamorseze conflictul, rolul lor in intelegerea nevoilor propriului copil fiind de fapt esential.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *