Care sunt calitatile pe care trebuie sa le indeplineasca aparatele de masura performante?

In ziua de astazi, este imposibil pentru specialistii din domeniile tehnice si industriale sa isi desfasoare activitatea fara aparate de masura. Acestea ii ajuta sa masoare numeroase marimi fizice, ale curentului electric si nu numai, si sa descopere la timp anumite anomalii, inainte ca acestea sa afecteze sisteme intregi.

Totusi, aceste aparate de masura reprezinta o investitie serioasa atat pentru marile companii, daramite pentru inginerii care doresc sa lucreze pe cont propriu. Din acest motiv, achizitionarea unor astfel de produse trebuie facuta cu mare grija, de la un furnizor profesionist care lucreaza doar cu mari branduri internationale. Doar asa vei avea certitudinea ca ai cumparat instrumente performante, cu o durata indelungata de viata.

Iata, in continuare, care sunt principalele calitati pe care trebuie sa le intruneasca aparatele de masura:

  1. Precizie. In primul rand, aparatele de masura trebuie sa fie precise, adica sa ofere rezultate exacte. Doar asa, inginerii si ceilalti tehnicieni din industrie se vor asigura ca iau masurile corespunzatoare si actioneaza in consecinta, pentru depanari sau remedierea oricarei defectiuni. Daca instrumentul folosit nu este performant sau calibrat, va furniza masuratori false, care nu numai ca il vor induce in eroare pe utilizatorul acestora, dar se pot solda si cu adevarate tragedii.
  2. Fiabilitate. In DEX, “fiabilitatea” este definita drept “capacitate a unui sistem tehnic de a functiona fara defectiuni, intr-un interval de timp si in conditii date”, dar si drept “marime care caracterizeaza siguranta in functionare a unui sistem tehnic, in conformitate cu norme precise”. Cu alte cuvinte, aparatele de masura trebuie sa nu se defecteze nici pe durata utilizarii, nici in timp ce sunt depozitate. Aceste aspecte sunt garantate de producator, cat timp proprietarii instrumentelor le folosesc si ingrijesc in mod corespunzator.
  3. Portabilitate. In ultimii ani, exista un trend printre marile branduri internationale de aparate de masura. Mai exact, acestea incearca sa faca produsele cat mai mici cu putinta, pastrand sau chiar imbunatatind performantele fata de modelele precedente. Acest lucru se intampla intrucat astfel de instrumente sunt utilizate cel mai des pe teren, fie ca ne referim la santiere, panouri electrice sau in alte locuri. Din acest motiv, ele trebuie sa fie cat mai usoare si compacte posibil, pentru a putea fi transportate rapid dintr-un loc intr-altul.
  4. Versatilitate. O alta caracteristica importanta a aparatelor de masura este versatilitatea, mai exact capacitatea de a masura mai multe marimi fizice. Practic, in prezent, exista foarte multe multimetre sau osciloscoape de tip 3 in 1 sau 4 in 1, care indeplinesc functiile mai multor instrumente.

Compania Ronexprim, lider inca din 1991 pe piata romaneasca de aparate de masura si control, echipamente analitice de laborator si echipamente de cantarire electronica, pune la dispozitia clientilor numeroase aparate de masura. Este vorba despre camere de termoviziune, multimetre digitale, osciloscoape, clesti de curent, nivele laser, miliohmmetre, microohmmetre, frecventmetre, surse de alimentare, telemetre laser, testere de vibratii si aliniere, tahometre etc. Toate acestea provin exclusiv de la branduri renumite la nivel international, precum Keysight, Sonel si Fluke, avand astfel garantia calitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *