Care sunt cei mai importanti indicatori in evaluarea rezultatelor unei strategii de optimizare SEO?

Cand vine vorba de masurarea rezultatelor optimizarii SEO a unui site, multi antreprenori online se rezuma la verificarea pozitiilor in Google. In timp ce pozitiile din SERP sunt, intr-adevar, relevante in evaluarea rezultatelor, exista si alti indicatori importanti si relevanti, cu ajutorul carora putem verifica daca strategia noastra de optimizare SEO da roade.

Obiectivul unei strategii SEO nu se rezuma doar la a ocupa pozitii de top in motoarele de cautare. Scopul final al unui business online ar trebui sa fie cresterea cifrei de afaceri cu ajutorul optimizarii SEO, care contribuie la o vizibilitate mai mare in mediul online. Asadar, rata de recuperare a investitiilor este un factor decisiv care determina daca strategia de optimizare SEO folosita a fost eficienta sau nu.

Numarul de backlinkuri de calitate

Numarul de backlinkuri de calitate este un indicator deosebit de relevant in evaluarea rezultatelor optimizarii SEO. Pentru a fi luate in considerare de Google si a nu fi marcate ca spam, acestea trebuie sa vina de pe site-uri de calitate si sa fie sustinute de continut relevant pentru utilizator. Cele mai des utilizate metode de a obtina backlinkuri de calitate sunt publicarea comunicatelor de presa, a advertorialelor si a articolelor de blog cu continut util si relevant pentru utilizatori.

Traficul organic

Probabil cea mai des folosita metoda de a evalua rezultatele unei strategii SEO este de a compara traficul actual cu cel anterior demararii strategiei SEO.

Insa fluctuatia traficului general nu este un indicator foarte relevant din punct de vedere SEO, deoarece include si alte surse, precum traficul direct sau traficul obtinut prin campanii PPC. Asadar, avem nevoie sa analizam evolutia traficului organic pentru a stabili daca eforturile SEO au dat roade. Traficul organic este exprimat prin numarul de vizitatori care ti-au accesat site-ul in urma cautarilor in Google dupa anumite cuvinte cheie, ceea ce reprezinta exact centrul de interes al optimizarii SEO.

Visibility SERP Score

Visibility SERP Score este un indicator care masoara vizibilitatea site-ului/brandului pentru expresiile principale de cautare pe domeniul sau. De exemplu, pozitia 1 in Google este echivalentul unei vizibilitati de 100%. Locul 2 in Google reprezinta 97%, locul 3 – 93%, locul 4 – 90%, etc. Aceste procente pot diferi in functie de aplicatia utilizata pentru analiza de ranking.

Visibility SERP score-ul este relevant pentru a analiza cresterile sau scaderile in pagina de rezultate Google si poate fi utilizat pentru a obtine o medie a vizibilitatii pentru toate expresiile de cautare targetate. Evolutia acestui indicator indica faptul ca strategia de optimizare SEO este una eficienta.

Rata de conversie

Un indicator fundamental, in special in domeniul eCommerce, rata de conversie se exprima ca procentul de vizitatori care au cumparat produsele sau serviciile unui magazin online, din totalul de utilizatori ca au accesat website-ul intr-o perioada de timp determinata.

Atunci cand ai un site de prezentare si nu un magazin online, conversiile pot insemna orice tip de actiune pe care utilizatorul a realizat-o in urma unui call-to-action: abonarea la newsletter, crearea unui cont pe site, etc.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *