Care sunt etapele tratamentelor cu implanturi dentare si ce alternative ai?

Tratamentele cu implanturi dentare, desi reprezinta solutia optima in prezent in ceea ce priveste inlocuirea dintilor lipsa, presupun un proces extrem de complex pentru medicul stomatolog. Acest lucru nu afecteaza rapiditatea procedurii si experienta pacientului pe scaunul dentistului, insa in spatele unor rezultate fara cusur exista intotdeauna un medic foarte priceput, alaturi de multa minutiozitate si o analiza cuprinzatoare a fiecarui caz in parte.

Spre exemplu, printre aspectele care trebuie determinate preliminar, in vederea inserarii de implanturi dentare, se numara:

– starea tesuturilor moi;

– dimensiunea osului in care urmeaza sa fie inserat implantul;

– raporturile anatomice ale principalilor nervi;

– nevoia de aditie osoasa sau ridicarea membranei sinusale;

– depistarea tumorilor sau infectiilor de la nivelul cavitatii bucale;

– stabilirea axului de insertie a implantului.

Toti acesti parametri sunt identificati in urma efectuarii tomografiei computerizate pentru implanturi dentare. Aceasta investigatie se desfasoara cu o doza minima de radiatii, nu e invaziva si nu doare, insa este fundamentala pentru medicul implantolog in vederea stabilirii unui diagnostic 100% real si complet. Abia apoi urmeaza implementarea planului de tratament cu unul sau mai multe implanturi dentare, care este in principiu compus din 3 etape de baza, respectiv 3 componente:

– implantul in sine (care se prezinta sub forma unui surub din titan si inlocuieste radacina naturala a dintelui pierdut, fiind inserat in osul mandibular sau maxilar);

– bontul protetic de vindecare (puntea de legatura dintre implant si coroana);

– coroana dentara (partea vizibila si functionala a noului dinte, fiind realizata de obicei din ceramica de inalta rezistenta si durabilitate).

1. Prima etapa a tratamentelor cu implanturi dentare, care consta in inserarea surubului in structura osoasa a pacientului, include anestezierea prin sedare constienta, dupa care urmeaza pregatirea gingiei si grefa de os. Ulterior, la 7 zile de la operatie, are loc indepartarea firelor de sutura. In cazul lucrarilor frontale, pacientul primeste pe loc o lucrare provizorie.

2. A doua etapa consta in atasarea celulelor osoase pe suprafata implanturilor dentare, culminand cu atasarea bontului protetic dupa aproximativ 6 luni de la operatie.

3. A treia etapa marcheaza estetica si functionalitatea noului dinte, prin montarea coroanei finale, ultima componenta a tratamentelor cu implanturi dentare.

In ceea ce priveste alternativele moderne de tratament, in prezent pe piata exista doua tipuri de implanturi dentare de-a dreptul revolutionare: Sky Fast&Fixed de la Bredent si One Day. Primul sistem este destinat in special persoanelor care si-au pierdut complet una dintre arcade sau chiar ambele, particularitatea acestui sistem de implantologie constand in dinti ficsi in doar 24 de ore. Astfel, Sky Fast&Fixed devine alternativa ideala la protezele mobile si incomode. One Day, la randul sau, reprezinta o tehnica de implantare dedicata indeosebi inlocuirii unuia sau mai multor dinti lipsa. Dupa cum sugereaza si denumirea acestui tip de implant, pacientul are posibilitatea de a se bucura de un nou dinte in doar o zi (intr-o singura sedinta).

Asadar, in prezent oricine poate avea de castigat de pe urma implantologiei. ,,In ziua de azi, nu mai avem limite cand vine vorba de ce putem sa facem versus bolile de care sufera pacientul. Daca vorbim de boli cardiovasculare, am tratat in trecut pacienti care au trecut printr-un infarct, care au avut interventii de inlocuirea valvelor cu o valva mecanica. Am avut inclusiv pacient cu transplant de inima’’, marturiseste Dr. Ionut Leahu, medic specialist in implantologie orala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *