Care sunt partile componente ale unor sisteme de alarma

 

Beneficiile unor sisteme de alarma pentru apartamentul, casa sau sediul business-ul tau sunt nenumarate. In primul rand, acestea iti ofera un sentiment de liniste si siguranta, in special pe timpul noptii sau atunci cand esti plecat pentru o perioada mai indelungata. In al doilea rand, au un rol preventiv, facandu-i pe raufacatori sa se gandeasca de doua ori inainte sa iti calce proprietatea. De asemenea, in cazul unei spargeri, sistemul de alarma va alerta proprietarul, vecinii, firma de paza si autoritatile, iar hotii vor fi prinsi in cel mai scurt timp.

In functie de nevoile tale, poti opta pentru un sistem de alarma gata asamblat sau iti poti configura unul, cu ajutorul unor specialisti in domeniu. In continuare, vei afla care sunt principalele componente ale unor sisteme de alarma si vei putea decide care dintre acestea sunt necesare pentru locuinta sau biroul tau:

1. Centrala. Aceasta este cea mai importanta componenta a unui sistem de alarma, fiind “creierul” sau. Centrala memoreaza toate setarile, evenimentele si informatiile primite de la celelalte componente, pentru a fi consultate ulterior. In plus, in momentul in care senzorii detecteaza orice activitate suspecta, centrala da comanda de a porni alarma. Totodata, centrala are rolul de a alerta proprietarul, trimitandu-i un mesaj pe telefonul mobil, dar si autoritatile sau firma de paza, efectuand un apel telefonic automat catre dispecerat.

2. Detectoare. Exista mai multe tipuri de detectoare, cele mai importante fiind:

– detectoarele de miscare: dupa cum le spune si numele, acestea au rolul de a detecta orice miscare suspecta si de a trimite alerte catre centrala. Sensibilitatea acestora poate fi ajustata, pentru a nu produce alarme false, spre exemplu in cazul animalelor de companie;

– detectoare de vibratii/soc: sunt folosite in special pentru seifuri sau bancomate, pentru a caror spargere este nevoie de lovituri puternice;

– detectoare de geam spart: sunt folosite pentru a semnala situatiile in care hotii folosesc ferestrele pentru a intra prin efractie.

3. Sirene. Sirenele unor sisteme de alarma sunt dotate cu doua tipuri de semnale, acustice si luminoase, care pot actiona individual sau in paralel. De asemenea, existe sirene de interior, mai putin zgomotoase, si sirene de exterior.

4. Contacte magnetice. Folosite pentru geamuri si usi, contactele magnetice au doua componente: una fixa si una mobila. In momentul in care cele doua sunt departate una de cealalta, prin deschiderea sau spargerea geamului sau a usii, porneste alarma.

5. Butoane/pedale de panica. Utilizate indeosebi in banci sau in alte institutii unde se lucreaza cu publicul, butoanele si pedalele de panica produc o alarma silentioasa, care va fi transmisa catre autoritati sau firma de paza.

7. Bariere cu infrarosu. Aceasta componenta este intalnita mai ales la sistemele de alarma din muzee sau magazine de bijuterii. Barierele emit o lumina invizibila pentru ochiul uman, iar in momentul in care raza este intrerupta, se declanseaza alarma.

8. Stickere. Desi poti considera ca stickerele lipite pe usa si pe geamuri, pe care scrie “Obiectiv dotat cu sisteme de alarma”, sunt inutile sau reprezinta doar o gaselnita de marketing, acestea au un rol foarte important. Mai exact, previn hotii ca respectivul spatiu este supravegheat si ii pot face sa isi abandoneze planurile reprobabile.

9. Tastatura. Tastaturile sunt punctul de control al intregului sistem de alarma, care te ajuta sa setezi armarea sau dezarmarea acestuia, sa vizualizezi anumite informatii si sa consulti evenimente din trecut.

10. Telecomanda. Acestea sunt destinate in special sistemelor wireless, putand fi folosite pentru armarea sau dezarmarea de la distanta, dar si drept butoane de panica mobile.

11. Acumulatori. Acestia asigura functionarea sistemului de alarma chiar daca alimentarea cu energie electrica este intrerupta, voit sau involuntar.

12. Cabluri. Cablurile sunt ecranate, pentru a elimina interferentele care pot aparea in timpul utilizarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *