Care sunt tendintele pe piața chiriilor din Bucuresti?

De multe ori, chiria poate veni cu mult mai multe avantaje decat achizitia unui apartament: libertate de miscare, lipsa necesitatii de a cumpara mobilier, lipsa stresului, etc. Aceste avantaje duc la o piata a chiriilor destul de dezvoltata, cel putin in marile orase precum Bucuresti, Cluj sau Timisoara.

Evident, poti gasi cele mai multe apartamente de închiriat în Bucuresti , unde pot fi facute si cele mai interesante statistici referitoare la costuri si tendintele din domeniu.

Care sunt, asadar, tendintele pe piata chiriilor din Bucuesti?

De aproximativ 7 ani costurile de inchiriere ale imobilelor bucurestene a ramas oarecum la fel. Astfel, media pentru apartamentele de doua camere este de 3-400 de euro, cea pentru garsoniere este de 250 de euro iar cea pentru apartamentele de 3 camere ajunge la aproximativ 600 de euro. Preturile difera destul de mult de la sector la sector, cel mai ieftin fiind sectorul 6 iar cel mai scump fiind sectorul 1.

Chiar daca exista o constanta, tendintele sunt de crestere. In anul 2019 s-au inregistrat mici cresteri de preturi la inchirieri.

In general, piata tinde sa fie definita in functie de mai multe criterii importante:

  • In functie de de zona. Cele mai cautate zone sunt Dristor, Politehnica, Timpuri noi sau Eroilor, insa nu sunt si cele mai bune. Zonele de lux, care au automat si preturi foarte ridicate, sunt Unirii, Herastrau, Aviatorilor sau Pipera;
  • In functie de tipul de apartament. Cele mai cautate apartamente sunt cele cu doua camere gratie costurilor reduse de intretinere si chiriilor comparabile cu cele necesare pentru o garsoniera. Costul minim pentru un apartament cu doua camere este de aproximativ 250 de euro iar costul maxim poate sa ajunga chiar si la peste 2000 de euro lunar;
  • In functie de perioada de inchiriere. In Bucuresti au aparut din ce in ce mai multe apartamente ce pot fi inchiriate in regim hotelier. Proprietarii acestor apartamente sunt foarte motivati de numarul in crestere de turisti. Evident, inchirierea in regim hotelier este mult mai costisitoare decat inchirierea pe termen lung si este concentrata in zonele centrale;
  • In functie de anul de constructie al blocului. Este un alt detaliu care poate da pretul unui apartament. De regula, apartamentele noi sunt ceva mai costisitoare din motive evidente: nu prezinta riscuri in cazul unui cutremur, sunt mai bine izolate, ceea ce inseamna costuri mai mici la intretinere si sunt mobilate modern. Totusi, balanta costurilor poate sa fie inclinata de zona. De cele mai multe ori, apartamentele noi pot fi gasite doar in cartiere marginase ale Bucurestiului, in timp ce apartamentele vechi se afla central.

Care sunt previziunile pentru viitor?

Multi experti din domeniu cred ca preturile chiriilor ar putea deveni mai mici datorita fenomenului de emigrare si datorita ofertei in crestere. Totusi, scaderea nu va fi una brusca, decat in cazul extrem in care apare o noua criza precum cea din 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *