Ce este atomizorul unei tigari electronice?

Un atomizor este definit ca fiind orice dispozitiv care poate vaporiza un lichid, insa in ultimii ani, termenul de „atomizor” a fost folosit cu precadere in asociere cu tigara electronica si vapatul. Desi suna ca ceva foarte sofisticat si complicat, atomizorul are o structura simpla, fiind compus dintr-o bobina realizata dintr-un material cu o rezistenta predefinita, care se incalzeste si transforma lichidul pentru tigara electronica in vapori.

Atomizoarele vin in diverse forme, de la cele cu rezistente interschimbabile pana la cele cu rezistenta pe care ti le poti construi singur, din diverse materiale. Atomizoarele, mai exact rezistentele, au ca unitate de masura ohm-ul. Cu cat un atomizor are o rezistenta mai mica, cu atat va solicita o putere mai mare din partea bateriei.

De la aparitia primelor modele de tigara electronica si pana in zilele noastre, termenul de „atomizor” a fost folosit cu diferite intelesuri, ceea ce poate crea confuzie printre vaperii incepatori. Atomizorul poate insemna fie rezistenta (bobina) in sine, fie dispozitivul care o contine (de ex, clearomizorul).

Rezistenta unui atomizor poate fi realizata din diverse tipuri de materiale, precum kanthalul, otelul, nichelul sau titanul. In componenta unui atomizor mai intra si un material capabil sa absoarba e-lichidul (de ex, vatelina) si sa il directioneze catre bobina, care se incalzeste si il transforma in vapori densi si aromati.

Nu este foarte dificil sa iti construiesti singur rezistenta atomizorului, insa din fericire, nu este o conditie pentru a vapa. Cele mai multe tigari electronice folosesc rezistente pre-fabricate, care au un design specific fiecarui model de tigara electronica in parte. Desi durata lor de viata este de 1-2 saptamani, pretul acestora este unul foarte accesibil, iar inlocuirea acestora este foarte simpla.

Ce este de fapt rezistenta unui atomizor de tigara electronica si cum influenteaza aceasta experienta vapatului?

Rezistenta electrica se exprima in unitatea de masura numita Ohm. Aceasta se refera la cantitatea de caldura pe care bateria tigarii electronice trebuie sa o produca pentru a transforma e-lichidul in vapori. Exista doua tipuri de rezistente: LR (Low-resistance), care au intre 0,3 si 1,8 ohm si HR (High-resistance), care se incadreaza intre 1,8 si 3,5 ohm. In functie de tipul de rezistenta folosit, experienta vapatului va fi diferita.

In mod normal, rezistentele LR ofera o productie mai mare de vapori, emanand mai multa caldura, spre deosebire de rezistentele HR, care absorb mai multa caldura. Pentru o experienta a vapatului cat mai echilibrata, trebuie sa intelegi cum sa echilibrezi voltajul bateriei cu rezistenta electrica. O rezistenta de tip LR cu o baterie de mare voltaj va produce vapori mai densi, dar cu un gust de ars, in timp ce o rezistenta de tip HR cu o baterie de voltaj mic va rezulta o productie slaba de vapori. Cel mai indicat este sa folosesti rezistente LR cu baterii de voltaj mic si viceversa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *