Ce este eficiența energetică?

Termenul de eficiență energetică il intalnim tot mai des. Etichetele de pe electronice și electrocasnice, specificația construcțiilor, dar și reclamele unui furnizor de energie electricăutilizează acest concept.

Ceva este eficient din punct de vedere energetic atunci când:

–                 funcționează mai bine decât o versiune tradițională a aceluiași produs, dar utilizează aceeași cantitate de energie.

sau

–                 furnizează aceeași performanță ca versiunea clasică, dar utilizează mai puțină energie (un bec LED are capacitatea de a produce aceeași cantitate de lumină ca un bec incandescent, folosind cu 75% până la 80% mai puțină electricitate).

La ce ajută eficiența energetică?

Deși dispozitivele eficiente energetic pot fi mai scumpe (cum sunt becurile LED sau televizoarele SMART cu funcție ECO), pe termen lung, acestea generează economii net substanțiale. Investiția în eficiența energetică este descrisă ca o situație de tip win-win prin faptul că:

–                 Se reduce cantitatea de energie utilizată;

–                 Consumatorii fac economii.

Pe lângă avantajul legat de costurile implicate, alături de conservarea energetică, eficiența energetică este una dintre cele mai curate metode de extindere a resurselor actuale de energie, îmbunătățind performanța industriei și reducând emisiile de gaze asociate cu schimbările climatice.

Totodată, ea are un potențial important în creșterea economică. Totuși, studiile arată că rata globală de progres este încetinită, mai ales din cauza:

–                 creșterii cererii pentru resursele clasice de energie

–                 că oamenii posedă din ce în ce mai multe dispozitive electrice/ electronice.

Ce produse pot fi eficiente energetic?

Principalele produse pentru care producătorii sunt obligați să aplice eticheta energetică sunt:

–                 Electrocasnice;

–                 Aparate de climatizare;

–                 Obiecte de iluminat (lămpi, becuri);

–                 Mașini electrice;

–                 Televizoare;

–                 Aparate pentru încălzire.

Ce sunt etichetele energetice?

Uniunea Europeană obligă producătorii să eticheteze produsele care au efecte directe/ indirecte asupra consumului de energie, cu etichetele energetice. Acestea au ca scop să-i ajute pe consumatori să ia o decizie informată de cumpărare, în privința produselor care consumă mai puțină energie.

În funcție de Indicele de eficiență energetică, etichetele ierarhizează produsele electrocasnice și electronice în 7 clase, de la A (Clasa verde, cea mai eficientă) la G (Clasa roșie, cea mai ineficientă). Pentru ca un frigider să se încadreze într-o anumită clasă, indicele de eficiență trebuie să se încadreze în intervalele aferente:

Clasă eficiență energeticăIndice de eficiență (kwh)
A45 ≤ I < 55
B55 ≤ I < 75
C75 ≤ I < 90
D90 ≤ I < 100
E100 ≤ I < 110
F110 ≤ I < 125
G125 ≤ I

Concluzie

Din moment ce cererea pentru energie crește și sustenabilitatea este un obiectiv comun, investițiile în eficiența energetică generează beneficii pentru economie, mediu și societate, eliminând risipa de energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *