Ce este si cum functioneaza un microscop electronic

Un microscop electronic este un microscop care produce o imagine marita electronic a unui obiect, facilitand observarea in detaliu a acestuia. Microscopul electronic foloseste electronii pentru a lumina specimenul observat si pentru a crea o imagine marita a acestuia.

Microscopul electronic are o rezolutie mult mai mare decat microscoapele optice, deoarece foloseste electroni, care au o lungime de unda de circa 100.000 de ori mai scurta decat lumina vizibila. Astfel, se pot obtine imagini marite de pana la 2.000.000 de ori, pe cand microscoapele obisnuite maresc de numai 2.000 de ori.

Microscopul electronic foloseste lentile electromagnetice si electrostatice pentru a controla fasciculul de electron, astfel incat acesta sa fie focusat pe formarea unei imagini clare. Lentilele electromagnetice si electrostatice sunt analoage, insa difera de cele ale unui microscop optic, care formeaza imaginea marita prin focusarea luminii catre si prin obiectul observat.

In transmisie, fasciculul de electron este initial difractat catre specimen, iar ulterior lentilele unui microscop electronic refocuseaza fasciculul intr-o imagine transformata, de tip Fourier, a sablonului de difractie pentru aria de investigatie selectata. Imaginea reala formata in acest mod este una extrem de marita, de ordinul milioanelor de ori, care poate fi ulterior vizionata pe un ecran sau inregistrata pe un disc fotografic.

In general, exista mai multe tipuri de microscoape electronice: cu baleiaj, cu transmisie (TEM), cu reflexie, cu scanare sau cu scanare si transmisie. Microscoapele electronice sunt folosite pentru a observa o gama larga de specimene anorganice si biologice, inclusiv celule, microorganisme, mostre de biopsie, molecule mari, cristale si metale. In industrie, microscoapele electronice sunt folosite mai ales pentru testarea punctelor slabe ale unui conductor si pentru controlul calitatii.

Ronexprim, prezenta de 26 de ani pe piata romaneasca de echipamente analitice de laborator, are in oferta sa mai multe tipuri de microscoape electronice, dupa cum urmeaza:

1. Microscoape electronice cu baleiaj – Quanta, Verios XHR, Aspex Product Group, QEMSCAN, MLA, Apreo, Teneo, Q250 SEM si Explorer 4 Analyzer;

2. Microscoape electronice cu transmisie – Metrios TEM, Tecnai, Titan, Talos si Themis TEM;

3. Instrumente cu fascicule focalizate de ioni – V400ACE Focused Ion Beam si Vion Plasma Focused Ion Beam;

4. Sisteme fascicul dual – Helios NanoLab DualBeam, Versa 3D si Scios.

De asemenea, in oferta Ronexprim se regasesc si accesorii pentru microscoape electronice:

1. Accesorii TEM – Model 1020 Plasma Cleaner si Model 2000 Series Tomography Specimen Holders;

2. Sisteme de difractie de electroni cu miscare de precesie pentru TEM – SPINNING STAR, PLEIADES si ASTAR;

3. Accesorii SEM – Sisteme EDS si EBSD;

4. Echipamente de preparare probe pentru microscoape electronice – Allied High Tech Products, Fischione Instruments si Quorum Technologies.

Ronexprim a inceput sa activeze in 1991, drept Agentie si Service al companiei olandeze Philips, iar ulterior si-a extins constant gama de produse oferite, pentru a satisface cerintele pietei, pastrand insa nota definitorie a domeniilor principale pe care activeaza. Furnizorii externi ai Ronexprim sunt producatori de renume mondial, lideri pe domeniile pe care activeaza, astfel incat echipamentele si serviciile oferite de Ronexprim sunt dintre cele mai moderne si mai bune din lume.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *