Ce este trasabilitatea aparatelor de masura si cum ii ajuta pe producatorii si utilizatorii acestora?

aparate_de_masura

Trasabilitatea aparatelor de masura reprezinta procesul prin care producatorii pot urmari traseul acestora pe parcursul tuturor etapelor (productie, prelucrare, distributie), in scopul asigurarii unui nivel inalt de siguranta si protectie a utilizatorilor. Cerintele in materie de trasabilitate permit urmarirea istoricului unui produs, obtinerea de dovezi care atesta conformitatea lui si, in acelasi timp, sprijina supravegherea pietei. Trasabilitatea presupune etichetarea instrumentelor si identificarea operatorilor economici din lantul de distributie.

Din punctul de vedere al autoritatii de reglementare, trasabilitatea aparatelor de masura este cruciala intrucat permite aplicarea eficienta a reglementarilor nationale si internationale, prin supravegherea pietei si actiuni coercitive, precum rechemarea sau retragerea produselor. Prin intermediul acestui proces, instrumentele sunt urmarite din momentul producerii lor si pana ajung la utilizatorul final, cele nesigure sau neconforme sunt eliminate, iar responsabilii sunt identificati.

Din punctul de vedere al producatorilor, trasabilitatea aparatelor de masura este importanta intrucat permite un control eficient al procesului de fabricatie si al furnizorilor inainte de comercializarea instrumentelor, dar si controlul lantului de distributie a acestora dupa introducerea produselor pe piata. In situatia in care unul sau mai multe produse sunt considerate neconforme, producatorii au posibilitatea de a limita impactul rechemarilor sau al retragerilor, in functie de precizia trasabilitatii.

Legislatia comunitara de armonizare la nivelul Uniunii Europene stabileste rezultatele care trebuie obtinute in urma procesului de trasabilitate a unor aparate de masura, insa nu si modalitatea prin care acestea trebuie obtinute sau puse in aplicare. Totodata, legislatia europeana este neutra din punct de vedere tehnologic, adica nu descrie tehnologia care trebuie folosita (imprimare, presare etc). Prin urmare, producatorii trebuie sa aleaga sistemul de trasabilitate pe care il considera cel mai adecvat, in functie de specificul produselor si sistemul de fabricatie si distributie.

Indicarea numelui si adresei producatorului, dar si a importatorului (in cazul produselor importate), este o cerinta fundamentala a trasabilitatii aparatelor de masura, acestea permitand autoritatilor de supraveghere a pietei sa ia rapid legatura cu operatorul economic responsabil de introducerea pe piata Uniunii Europene a unui produs nesigur sau neconform.

Desi legislatia in vigoare nu mentioneaza in mod explicit obligativitatea producatorilor de aparate de masura de a mentiona informatii precum “fabricat de”, “importat de” sau “reprezentat de”, informatiile imprimate pe produs trebuie sa nu induca in eroare nici utilizatorul final, nici autoritatile de supraveghere. In cazul in care aceste detalii nu sunt specificate, autoritatea de supraveghere va decide rolul atribuit fiecarui operator economic, iar acestora le revine eventuala sarcina de a demonstra ca indeplinesc un rol diferit.

Totodata, nu exista obligativitatea producatorilor de aparate de masura de a traduce expresiile “fabricat de”, “importat de” si “reprezentat de” in toate limbile impuse, intrucat se considera ca acestea sunt usor de inteles in toate limbile oficiale ale Uniunii Europene.

Regulamentul (CE) nr. 765/2008, de stabilire a cerintelor de acreditare si supraveghere a pietei privind comercializarea produselor stabilesc practicile curente in materie de trasabilitate si impun ca:

  • producatorii si importatorii de aparate de masura sa indice denumirea lor, denumirea lor comerciala inregistrata si adresa la care pot fi contactati (pe produs, pe ambalaj sau pe documentele care insotesc produsul);
  • producatorii sa se asigure ca pe produsele lor sunt marcate tipul, lotul, numarul de serie / model sau un alt element care sa permita identificarea acestora (aceste informatii se pot regasi si pe ambalaj sau in documentele care insotesc produsul);
  • operatorii economici sa identifice operatorii economici care le-au furnizat un produs si pe cei carora le-au furnizat un produs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *