Ce functie indeplinesc dedurizatoarele de apa?

Conform medicilor, este indicat sa consumam in fiecare zi macar doi litri de apa potabila. Insa de cele mai multe ori, apa pe care obisnuim sa o bem nu are o calitate superioara, din contra.

Apa dura este des intalnita in toate regiunile din Romania, avand in compozitie un procent semnificativ de carbonat de calciu.

Astfel, filtrarea apei devine o necesitate pentru fiecare dintre noi. Tocmai din acest considerent, s-au dezvoltat dispozitivele responsabile de dedurizarea apei, cunoscute sub denumirea de dedurizatoare.

Exista mai multe categorii de apa dura, in functie de cantitatea de sedimente si ioni de calciu si magneziu pe care o au in compozitie. Vorbim despre apa usor dura, apa cu o duritate moderata, apa cu duritate crescuta, dar si apa foarte dura.

In toate aceste cazuri, solutia este data de utilizarea constanta a unui filtru de apa, care are capacitatea de a retine aceste minerale.

Pana si apa potabila pe care obisnuim sa o consumam de la robinet are un continut foarte mare de saruri si alte sedimente, care afecteaza in timp starea de sanatate.

Simpla fierbere a apei nu face altceva decat sa elimine superficial hidrocarbonatul de calciu, in cazul altor substante nocive, nu are nici un rol, ele ramanand in compozitie.

Putem sa observam chiar si noi, acasa, cat de dura este apa pe care o bem, prin realizarea unui mic test. Trebuie doar sa spalam un pahar, iar dupa ce se usuca in mod natural, vom observa daca apar pete albe pe suprafata acestuia, semn ca apa are o duritate ridicata.

Dupa cum stim, pentru a fi buna de consum, apa ar trebui sa fie insipida, inodora si incolora. Orice modificare de gust, aspect sau miros indica o contaminare.

Medicii, care au ca domeniu de activitate nefrologia sau urologia, au precizat in nenumarate randuri felul in care apa dura afecteaza rinichii, ducand a formarea pietrelor, cauzate de depunerile mari de saruri minerale.

Printre efectele negative ale duritatii apei se numara si afectarea danturii, deoarece calcarul ataca smaltul, favorizand aparitia cariilor si a tartrului.

Folosim zilnic si dispozitivele electrocasnice, masina de spalat vase sau haine, iar contactul direct cu apa calcaroasa duce la defectarea mult mai rapida. Chiar si hainele spalate cu o astfel de apa capata un aspect uzat si se deterioreaza cu usurinta.

Materialele devin mai rigide, se decoloreaza si apar pete, mai ales in cazul culorilor inchise, unde se observa mult mai bine.

Nici macar spalarea parului cu apa dura nu este cea mai indicata varianta, deoarece calcarul duce la pierderea din stralucire si elasticitate.

Dedurizatoarele sunt special concepute pentru a elimina atat bicarbonatii, cat si sarurile de calciu si magneziu din apa pe care o filtreaza. Procesul de functionare este destul de simplu, apa va trece prin straturile de rasina, unde ionii de calciu si magneziu se schimba cu ioni de sodiu, in mod direct.

Fie ca vorbim de un uz casnic sau un uz industrial, dedurizatoarele sunt concepute sa faca fata volumului de apa ce urmeaza sa fie curatat.

 In ceea ce priveste consumabilele dedurizatoare, ne referim la sarea pastilata pe care trebuie sa o depozitam periodic in recipientul special conceput in acest sens, pentru ca aparatul sa functioneze cat mai bine.

Vorbim de un cost de mentenanta minim, iar controlul se face prin microprocesor, deci aceste statii au propriul lor nivel de autonomie.

Perioada de regenerare a dedurizatorului este de aproximativ o ora, ea are loc, de regula, atunci cand este cel mai mic consum de apa, noaptea. Aparatele performante permit setarea exacta a orei, pentru a nu ramane in timpul zilei fara apa filtrata.

In medie, stratul filtrant poate fi folosit chiar si pana la 10 ani, fara a fi nevoie sa fie inlocuit, ceea ce reprezinta un alt avantaj.

Calcarul reduce gradul de eficienta al oricarui dispozitiv electronic, spre exemplu, un strat de doar un milimetru, scade cu 10% functionalitatea centralei termice.

Si costurile de energie cresc, cu peste 20%, daca instalatia sanitara nu este protejata corespunzator de aceste sedimente.

In zilele noastre, cele mai recente modele de dedurizatoare pot fi chiar si conectate la internet, informand utilizatorul cand sarea din recipient este mult prea mica pentru functionare.

In urma procesului de filtrare, compozitia chimica a apei ramane neschimbata, insa particulele de saruri minerale nocive raman in straturile de rasina.

Despre dedurizatoarele de apa putem afirma faptul ca reprezinta o inovatie pentru adoptarea unui stil de viata cat mai sanatos, intr-un mod usor si fara prea multe cheltuieli. Prin utilizarea lor constanta, putem uita de impuritatile din apa si ne putem hidrata intr-un mod corect, fara a ne pune in pericol sanatatea noastra si a celorlalti membri ai familiei.

Avand atentie la toate aceste detalii, putem sa tinem departe o serie de afectiuni provocate de calcar si sa ne mentinem corpul intr-o stare optima, uitand de tot ce tine de interventii chirurgicale sau tratamente costisitoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *