Ce inseamna codul care „insoteste“ denumirea unui ulei auto? Expertii te invata sa-l „descifrezi“!

Folosirea tipului potrivit de ulei auto si completarea sau schimbarea lui periodica este esentiala pentru buna functionare a oricarei masini. Daca vrei ca tu si pasagerii tai sa aveti parte de calatorii sigure si confortabile, este necesar sa cunosti mai multe amanunte despre lubrifianti.

De ce este nevoie de ulei auto?

La viteze mari, diferitele piese ale unui automobil se freaca intre ele, iar aceasta frictiune produce o caldura puternica. Uleiul are functia de a reduce supraincalzirea si de a preveni, in acest fel, stricarea anumitor componente.

Substanțele uleioase obtinute din gaze naturale si titei reprezinta intre 70 si 90% din cantitatea totala de lichid, iar restul procentelor este format din diversi aditivi cu rol antioxidant, care contribuie si la o buna curatire. Datorita acestei combinatii, autoturismele au o durata de viata crescuta.

Cand este necesar sa schimbi lubrifiantul?

Indiferent de tipul de ulei auto folosit, acesta se uzeaza in timp si nu mai are aceeasi eficienta in reducerea frictiunii, potrivit specialistilor automag.ro. De aceea, este nevoie de schimbarea sa dupa parcurgerea unei distante mai mari sau daca au trecut 2 ani de la ultimul schimb, indiferent de drumurile facute si de kilometrii parcursi in aceasta perioada.

Iti poti da seama ca un schimb este necesar si daca apar diferite zgomote la motor sau daca in masina miroase a ulei. In plus, modelele mai noi de autoturism sunt dotate cu un martor luminos pe bord care anunta momentul in care devine necesara completarea sau schimbarea lubrifiantului.

ulei auto

Ce tipuri de ulei auto exista? Caracteristicile indicate de coduri

Atunci cand cumperi lubrifianti pentru masina, vei observa ca denumirea acestora este insotita de un cod, care de regulă cuprinde litera W, incadrata de anumite valori numerice. Trebuie sa stii ca fiecare dintre aceste simboluri are o semnificatie, indicand caracteristicile produsului respectiv.

Litera W provine de la cuvantul englezesc „winter“, care inseamna „iarna“, in timp ce numerele care o preceda si o urmeaza indica vascozitatea la diferite temperaturi.

Numarul plasat inainte se refera la gradul de viscozitate la rece si influenteaza capacitatea motorului de a porni chiar si la temperaturi scazute, specifice sezonului hibernal. Daca vrei sa pornesti mai rapid iarna sau daca traiesti intr-o regiune cu temperaturi mai joase, precum cele din centrul Romaniei, vei avea nevoie de un numar mai mic inainte de litera W.

Pe de alta parte, cifra aflata dupa W se refera la gradul de viscozitate pe care un ulei auto il are la temperaturi ridicate. Cu cat este mai ridicat, cu atat asigura o protectie mai buna pentru motor, deoarece permite formarea unei pelicule de lubrifiant in zonele cele mai fierbinti ale acestuia.

De exemplu, un lubrifiant Total Longlife cu simbolul 5W30 este indicat in special pentru sezonul rece. Datorita unei circulatii usoare la temperaturi joase, permite pornirea rapida chiar si cand afara este ger.

In schimb, un produs precum Total Quartz 5000 20W50 este recomandat fie pentru zone foarte calde, fie pentru masini vechi sau care suporta in mod constant incarcaturi mari, ceea ce ridica temperatura motorului.

Cu tipul potrivit de ulei auto, masina ta va face fata oricarui anotimp si oricarei incarcaturi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *