Cabinet Avocat Varzaru Ion

Ce înseamnă daunele morale

În urma unui accident rutier, a unei agresiuni sau a unui accident de muncă, pot rezulta victime. Victima se poate confrunta cu prejudicii morale şi materiale care pot influenţa calitatea vieţii ulterioare momentului producerii evenimentului. De asemenea, daunele morale pot fi suferite şi de familia restrânsă a unei victime care îşi pierde viaţa în urma accidentării  sau agresiuni.

Daunele morale

Daunele morale sunt reprezentate de  acordarea unei despăgubiri materiale pentru un prejudiciu de ordin psihic adus victimei unui accident sau agresiuni. De asemenea, acestea pot fi acordate  şi  familiei restrânse a acesteia, ascendenţi, descendenţi, fraţi, surori, soţ,  în caz de deces.  Aceste compensaţii materiale au scopul de a îmbunătăţi viaţa victimei sau a familiei acesteia, de a alina trauma produsă în urma accidentului sau agresiunii. Astfel, dauna morală reprezintă prejudicierea morală rezultată din vătămarea unui interes nepatrimonial personal.

Daunele morale vor fi stabilite pe baza  anumitor date, precum zilele de îngrijire medicală de care a avut nevoie victima, cât şi de situaţiile severe în care s-ar putea afla, precum  un prejudiciu estetic permanent şi grav,  producerea unui  avort în urma accidentului sau agresiunii,  prezenţa riscului de a pune în pericol viaţa victimei implicate în accident. În aceste situaţii  se pot stabili daunele morale pe care le-a suferit victima, aceasta având posibilitatea de  solicita despăgubiri. În cazul în care ai fost implicat într-un accident rutier, un avocat daune morale te va ajuta să  valorifici  drepturile tale la cota lor reală şi legală, astfel încât prejudiciul tău să poată fi acoperit, reprezentându-te în cadrul unui proces civil sau penal, în funcţie de caz.

Când se acordă daune morale

Acordarea daunelor morale în urma implicării într-un accident auto soldat cu victime, reprezintă o etapă destul de delicată, casele de asigurări neacordând atenţia cuvenită prejudiciilor de ordin psihic şi moral. Astfel, dacă te poziţionezi în postura victimei unui accident auto sau eşti membru al familiei restrânse a unei victime decedate, un avocat accidente rutiere te va ghida şi îţi va pune la dispoziţie toate pârghiile necesare câştigării drepturilor tale sau ale familiei tale. Acodarea de daune morale este un episod delicat şi foarte pretenţios, astfel că ajutorul specializat îţi va fi de mare ajutor în stabilirea datelor exacte şi în crearea unui tablou complet şi real al contextului tău.

În stabilirea prejudiciului moral la care ai fost expus în urma unui accident vor fi importante următoarele: configurarea reală a accidentului, vinovăţia inculpatului, certificatul medico-legal care atestă numărul de zile de îngrijire medicale de care ai beneficiat, dar  şi anumite contexte mai severe precum dobândirea unei infirmităţi, suportarea unui avort sau incapacitatea de a-ţi mai desfăşura activităţile profesionale în vederea obţinerii unui venit constant şi absolut necesar traiului de zi ci zi al tău sau al familiei. De asemenea, un avocat accidente rutiere va scoate în evidenţă contextul în care viaţa ta poate fi pusă în pericol în urma acidentării. Primind consiliere şi ajutor specializat, poţi obţine chiar şi în cazul unui accident rutier, daunele morale cuvenite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *