Ce material alegem la mobila?

MDF sau PAL?

Apare de multe ori intrebarea atunci cand vrei sa cumperi un mobilier nou, din ce material sa il alegi: lemn, PAL sau MDF? Diferenta cea mai vizibila dintre ele este la pret, mobila din MDF va avea un cost mai mare fata de mobila din PAL. Materialul din care azi este obtinut MDF-ul are o poveste inca din anul 1925. Creatorul sau incerca la momentul respectiv sa creeze un nou tip de placa dintr-o sursa abundenta de fibre de lemn. Uitata la presat si la o temperatura ridicata a rezultat un material mai rezistent si mai dens pe langa ce se astepta el.  O varianta asemanatoare este și PAL-ul, doar ca aceasta are in compozitia sa mai putina materie prima si este mai usor de fabricat, in consecinta si diferenta de preturi dintre cele 2 tipuri de material.

Plusuri si minusuri la MDF si PAL 

     Deoarece este mai putin dens, PAL-ul rezista mai greu la solicitari multiple,  suporta presiuni mai mici, cuiele si suruburile au o sustinere mai slaba,  iar marginea placii nu poate fi frezata sau modificata.

     MDF-ul cu o densitatea mai mare si mai rezistent, poate fi dupa preferinte, infoliat in diferite culori si texturi ( potrivit pentru o masa dining, o biblioteca in living sau alt tip de mobilier din casa pe care il poti combina cu gust). Ideal in acelasi timp si pentru zonele cu umezeala, datorita foliei din plastic cu care este imbracat si care ofera protectie mobilierului.

     Ambele materiale, PAL si MDF, pot și vopsite si cu un aspect lucios.  Chiar daca PAL-ul se apropie ca textura mai mult spre lemnul natur, el poate fi confundat uneori, daca e colorat, cu MDF-ul ( desi  PAL-ul are o gama mai mica de culori si texturi).

Ce ar trebui sa alegi?

     Preferintele raman pana la urma după gustul fiecaruia. Recomandat e sa alegi MDF-ul la mobilierul vizibil, care se afla in centrul atentiei. De exemplu, daca vei avea nevoie de o biblioteca in living sau o masa dining,  mobila din MDF va suporta mai multa greutate, iar din diversitatea de culori vei putea opta spre o sufragerie eleganta in culori inchise sau mai deschise. Pentru o biblioteca in living moderna si primitoare poti alege sa fie dintr-un material  MDF luminat, alba si lucioasa, suspendata si  cu cateva usi de dulap pentru un cadru mai personal. La o masa dining e important designul, elegant si eventual si unul de lux. Poti opta spre o masa dining extensibila,  dintr-un material MDF si otel, pentru calitate si rezistenta de durata. 

     Alege PAL-ul pentru compartimentele interioare: mobilier dresing, polite dulap, placi pentru pereti laterali care nu se vad etc. Conditia e sa eviti mobila din acest material de zonele cu umiditate mai mare, deoarece durata ei de viata va fi mult mai scurta. 

    Indiferent de alegerea mobilierului, alege calitatea materialului. Orienteaza-te spre un producator de MDF si PAL  cu mai multe lucrari executate, cu recomandari si bun pe piata, pentru ca pe viitor calitatea produselor sa reziste si aspectul lor sa nu se deterioreaze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *