Solutii Resurse Umane

Ce rol au firmele de recrutare în procesul de căutare de personal din Asia?

Prognoza Comisiei Europene referitoare la forța de muncă din România este una întunecată: până în 2030 forța de muncă din România va scădea cu aproape 9%. Așa că angajatorii vor trebui să se orienteze către alte zone din care să aducă oameni pe care să îi angajeze. Din ce în ce mai mulți angajatori apelează la personal din Asia. Fie că e vorba despre domeniul construcțiilor sau al ospitalității, angajații din Asia fac față cerințelor și își fac datoria.

Cum poți să aduci personal din Asia?

Dacă vrei să angajezi persoane din Asia la tine în companie, ar trebui să apelezi la o firmă de recrutare din domeniu. Și sunt multe motive pentru care ar trebui să faci asta. În primul rând experiența. O firmă de recrutare care face asta deja de ceva timp știe exact în ce constă procesul și care sunt etapele acestuia. Astfel că, în cazul în care apar situații neprevăzute, o firma de recrutare știe cum să le gestioneaze.

Să spunem că ai decis să apelezi la firme recrutare personal ASIA pentru a aduce personal. Ce trebuie să faci în continuare și care e rolul acestor firme în tot procesul?

Care sunt pașii unei recrutări de personal din Asia?

Păi, ca la orice proces de recrutare, mai întâi va trebui să creezi o fișă a postului și să definești profilul candidatului ideal. Trece pe listă toate atribuțiile și îndatoririle pe care le va avea viitorul angajat, însoțite de activitățile din primul până în ultimul minut al programului de muncă. Trece pe listă, de asemenea, ce ar trebui să știe să facă și ce ar trebui să aibă persoana care s-ar potrivi poziției deschise în firma ta. Notează și experiența profesională pe care ai vrea să o aibă viitorul angajat și nu în ultimul rând, menționează și alte cerințe speciale.

De aici compania de recrutare va crea anunțul cu oferta de angajare. Această ofertă de angajare va fi transmisă unei agenții partenere din Asia care va începe procesul de promovare și recrutare la fața locului.

Procesul de recrutare în Asia se derulează după aceleași principii ca cel din România, adică se va face o selecție bazată pe o analiză a CV-urilor și a interviurilor susținute. După, candidații selectați vor ține un interviu online cu agenția de recrutare din România. După acest interviu, se va face o listă scurtă a candidaților, iar CV-urile lor vor fi trimise către tine. Lista scurtă va fi creată în funcție de cerințele fișei de post, dar și de motivația candidaților. Poți alege să susții un interviu online cu persoanele selectate sau poți solicita un videoclip de prezentare.

După acest pas, poți alege unul dintre candidați pentru post sau procesul de recrutare se poate relua.

Cum obțin autorizațiile de muncă și permisele de ședere?

Dar treaba agenției de recrutare nu se oprește aici. După ce ai selectat unul dintre candidați, firma de recrutare va obține autorizațiile de muncă de la Oficiul de Imigrări și va obține permisele de ședere. De asemenea, va oferi asistență chiar și după sosirea angajaților în România.   

Dacă te întrebi ce îi motivează pe oamenii din Asia să vină să muncească în România, răspunsul este: oportunitățile puține din țara lor. Exact cum românii pleacă din România în alte state ale Uniunii Europene pentru un salariu mai bun și pentru condiții mai bune de lucru, așa și persoanele din Asia vin în Europa. Comparativ cu țările din care vin, România oferă condiții bune de muncă și de trai și un salariu net superior. Așa că un angajat din Asia nu va pleca niciodată de la tine din firmă atâta timp cât este tratat corect.

Ca un rezumat putem spune că o firmă de recrutare din Asia îndeplinește toate formalitățile pentru aducerea persoanelor din țările din acea zonă să muncească la tine în companie. Indiferent că e vorba de procesul de recrutare în sine sau de completarea actelor necesare, vei primi suportul de care ai nevoie pentru a crește competitivitatea firmei tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *