Ce sunt linkurile externe si de ce sunt importante in optimizarea SEO?

Linkurile externe sunt hyperlinkuri care conduc catre un alt domeniu web (tinta) decat cel care gazduieste linkul (sursa). Mai exact, daca un alt website face trimitere catre site-ul tau printr-un link, acesta este considerat unul extern. Similar, daca site-ul tau face trimitere catre un altul, vorbim tot despre un link extern.

Structura de cod HTML a unui link extern arata in felul urmator: <a href=”http://www.domeniu-extern.com/”>text ancora</a>

De ce sunt importante linkurile externe pentru optimizarea SEO?

  • majoritatea specialistilor in optimizare SEO considera ca un profil solid de linkuri externe, cunoscute si sub numele de “backlinkuri”, este unul din cele mai importante moduri de a obtine pozitii de top in motoarele de cautare;

  • linkurile externe reprezinta un transfer de autoritate si de legitimitate din partea unui site catre altul, atat in fata motoarelor de cautare, cat si a utilizatorilor

In plus, linkurile externe sunt esentiale in optimizarea SEO din doua mari motive:

1) Popularitatea

In timp ce traficul nu este un metric atat de precis pentru motoarele de cautare, numarul de linkuri externe de calitate este un indicator mult mai usor de masurat si de interpretat. Motivul principal consta in faptul ca datele legate de trafic sunt de cele mai multe ori private, in timp ce numarul de linkuri externe este un indicator vizibil tuturor, fiind usor de aflat pentru orice website cu ajutorul tool-urilor de specialitate. Din acest motiv, numarul de backlinkuri este un metric foarte precis cu ajutorul caruia se poate determina popularitatea unei pagini.

2) Relevanta

Linkurile externe ofera indicii cu privire la relevanta unei pagini web, lucru care este extrem de util motoarelor de cautare. Textul ancora este de obicei scris de oameni reali (care pot interpreta semantica unei pagini web mai bine decat un computer), iar daca este unul scris corect din punct de vedere al optimizarii SEO, va reflecta cu precizie continutul paginii catre care se face trimitere.

Care este formatul optim al unui link extern?

Specialistii in optimizare SEO recomanda sa utilizam in textul ancora cuvinte cheie care sa aiba legatura cu continutul paginii tinta catre care face trimitere. De exemplu, daca linkul extern face trimitere catre o pagina web optimizata dupa cuvantul cheie “inchirieri masini”, este recomandat ca textul ancora sa fie, de asemenea, “inchirieri masini”.

Nu este necesar sa folosim acelasi cuvant cheie de fiecare data. De fapt, este chiar contraindicat, deoarece poate da semnale de alarma motoarelor de cautare si poate fi interpretat ca spam, lucru care poate atrage o penalizare si o scadere in pozitiile din Google. Important este ca textul ancora sa fie relevant atat pentru motoarele de cautare, cat si pentru utilizatori.

Cum se masoara valoarea unui link extern?

In prezent, majoritatea motoarelor de cautare folosesc o serie de indicatori prin care determina valoarea linkurilor externe. Iata cativa dintre acestia:

  • credibilitatea domeniului sursa

  • popularitatea paginii tinta

  • relevanta continutului din pagina tinta si din pagina sursa

  • textul ancora din link

  • numarul de linkuri care trimit catre aceeasi pagina tinta

  • numarul de domenii web care trimit catre aceeasi pagina tinta

  • nivelul de variatiuni al textului ancora folosit in linkurile catre aceeasi pagina tinta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *