Ce tipuri de aparat dentar exista si care sunt principiile de functionare?

Aparatul dentar nu este o tehnologie noua, insa acest tratament a fost imbunatatit de-a lungul anilor pana la variantele foarte performante din ziua de azi, care sunt aproape insesizabile in timpul purtarii. Principiul de functionare a acestei tehnologii dentare este unul foarte simplu: sub influenta unor forte mecanice, dintii se vor deplasa cu circa jumatate de milimetru pe luna in directia dorita, iar tratamentul se sfarseste odata ce au fost atinse pozitiile optime.

Durata purtarii unui aparat dentar este cuprinsa in general intre 1 si 2 ani, aceasta fiind stabilita cu exactitate de medicul ortodont, in functie de distanta de deplasare a dintilor, complexitatea situatiei, varsta fiecarui pacient si tipul de aparat folosit.

Tipuri de aparat dentar
Aceste dispozitive medicale pot fi fixe (lipite de dinti) sau mobile (care permit indepartarea in anumite momente ale zilei). Fiindca acuratetea este mult superioara, aparatul dentar fix este cel mai des folosit dintre cele doua. Elementele din care sunt construite aparatele dentare sunt:

  • bracketuri: mici elemente ce reprezinta punctele de contact ale danturii cu aparatul dentar, fiind lipite de dinti;
  • arcuri: elemente metalice (“sarme”) care sunt responsabile cu aplicarea presiunii pe dintii pozitionati incorect (prin intermediul bracketurilor lipite de acestia) si asigura deplasarea acestora in directia dorita;
  • ligaturi elastice: elemente de prindere a bracketurilor de arcuri.

In functie de materialul din care sunt confectionate bracketurile, aparatele dentare fixe pot fi metalice, din aur sau ceramice, iar bracketurile pot fi lipite pe fata vizibila a dintilor sau pe cea ascunsa vederii, astfel existand si aparate dentare „invizibile”.

Aparat dentar metalic
Aceasta este varianta standard a aparatului dentar, iar avantajele sunt costul scazut si eficienta terapeutica. Bracketurile sale sunt metalice si se lipesc pe partea vizibila a danturii, iar durata tratamentului poate fi cuprinsa intre 6 luni si 2 ani, in functie de complexitatea problemei si raspunsul organismului la tratament.

Aparat dentar ceramic
Estetica acestui dispozitiv este preferata de majoritatea adultilor, dat fiind faptul ca bracketurile confectionate din ceramica translucida de culoarea dintelui sunt mai putin vizibile. Cu toate acestea, dat fiind faptul ca arcurile trebuie sa exercite o presiune mai mica pe bracketurile ceramice comparativ cu cele metalice, tratamentul se va prelungi cu cateva luni. Nu trebuie sa ai nicio grija! Bracketurile ceramice nu se vor pata de la alimente, iar ligaturile elastice vor fi schimbate la fiecare vizita lunara la cabinetul stomatologic.

Aparat dentar safir
Acest tip de aparat este, de asemenea, o solutie mai buna decat cel metalic din punct de vedere estetic, dat fiind faptul ca bracketurile din safir sunt transparente, deci mai greu de observat. Dincolo de materialul din care sunt confectionate bracketurile, aparatele cu safir si cele ceramice nu se diferentiaza foarte mult, ambele oferind beneficii estetice si o durata similara de tratament.

Aparat dentar „invizibil” Incognito
Diferenta majora dintre acest tip de dispozitiv si cele de mai sus este ca aparatul Incognito se monteaza pe fata interioara a dintilor fiind, practic, invizibil. Dat fiind faptul ca suprafata interioara a arcadei este mult mai mica decat cea exterioara, bracketurile trebuie sa fie mult mai mici decat cele obisnuite. Aceste mini-bracketuri sunt confectionate folosind o tehnologie de ultima generatie, care scaneaza suprafata interioara a arcadei si realizeaza un set de bracketuri personalizate pentru fiecare pacient, prin frezare computerizata.

Datorita tehnologiei si materialelor folosite in realizarea acestui tip de aparat dentar, pretul tratamentului va fi unul mult mai mare decat la variantele vizibile. In plus, medicul ortodont trebuie sa aiba o specializare suplimentara pentru a putea monta acest tip de aparat dentar, data fiind complexitatea operatiunii realizate pe partea interioara a arcadei.

Pentru mai multe detalii despre toate aparatele dentare de mai sus si tratamente personalizate care adreseaza acest tip de problema dentara, fa o programare la clinica stomatologica Dental Excellence! Vei avea acces la o echipa interdisciplinara de specialisti, pregatiti sa gaseasca cea mai eficienta rezolvare a oricarei afectiuni stomatologice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.