Ce trebuie sa stii atunci cand vrei sa cumperi un sistem de alarma

Daca doresti sa achizitionezi un sistem de alarma, trebuie sa ai cateva cunostinte de baza despre scopul, componentele si modul de functionare ale acestui dispozitiv. Un sistem de alarma, numit si sistem antiefractie, reprezinta un ansamblu de echipamente electronice conectate intre ele, care au ca scop detectarea si semnalarea prezentei unor persoane sau evenimente nedorite.

Multa lume cunoaste faptul ca sistemele de alarma sunt folosite pentru detectarea persoanelor nedorite, insa putini sunt cei care stiu ca acestea ofera si posibilitatea detectiei de incendiu, de gaze, de monoxid de carbon si chiar a inundatiilor. Sistemele de alarma pot fi folosite in paralel cu sisteme de supraveghere video, pentru securitatea sporita a locuintei sau spatiului de birouri in care sunt montate.

Sistemele de alarma sunt alcatuite din urmatoarele componente:

– centrala;

– sirena de interior si/sau de exterior;

– unul sau mai multe detectoare (de miscare, de gaze, de soc, de vibratie, de geam spart etc);

– dispozitiv de comunicare cu telefonul mobil al proprietarului;

– tastatura;

– telecomanda pentru armare/dezarmare fara tastatura;

– baterie de rezerva, in cazul unei pene de curent.

Centrala reprezinta “creierul” intregului sistem, deoarece are rolul de a interpreta semnalele primite de la senzori, de a urmari starile de armare/dezarmare si de a semnala alarme sau probleme generale ale sistemului. Centrala trebuie montata intr-o cutie metalica pentru protectie, intr-un loc ferit si cu o sursa de alimentare 220 V stabila la dispozitie. Conexiunile dintre centrala si celelalte componente ale unui sistem de alarma se fac fie prin cablu, fie prin legatura radio (wireless).

Dispozitivele de avertizare, care pot fi sirene, lumini sau sirene cu lumini, anunta starea de alarma. Acestea au doua avantaje majore: alerteaza locatarii si vecinii in cazul unei spargeri si induc raufacatorilor sentimentul de frica. Senzorii sunt dispozitive care percep miscarea, scaparile de gaze, socurile sau vibratiile. Pe de alta parte, tastaturile ofera o modalitate de interactiune a utilizatorului cu sistemul, sunt folosite pentru programarea intregului sistem si, pe langa butoane, sunt dotate si cu afisaj electronic si indicatori luminosi.

Sistemele de alarma sunt dimensionate in functie de locul care trebuie protejat, variind de la solutii mici, formate din 1-2 senzori si o sirena de interior, si pana la sisteme complexe, cu partitionari logice, multi senzori, control de la distanta si modalitati de alarmare diverse. Sistemele antiefractie sunt deseori cuplate la un serviciu de monitorizare, folosind un modul de comunicare GPRS. In cazul unei alarme, un mesaj este trimis automat catre telefonul mobil al proprietarului si/sau catre dispeceratul de paza sau autoritati.

Alegerea sistemului de alarma potrivit pentru nevoile tale incepe cu stabilirea numarului de senzori, in functie de dimensiunile si compartimentarea locuintei, casei sau a spatiului de birouri. Apoi, se va trece la impartirea obiectivului in “zone”, pentru a ajuta centrala sa depisteze unde s-a produs o eventuala problema si sa iti transmita aceasta informatie cat mai rapid. Spre exemplu, intrarea/iesirea poate fi una dintre zone, iar fiecare camera sau birou poate fi o alta zona. Daca pe langa senzorii antiefractie folosesti si detectoare de gaze sau de fum, este bine sa aloci o zona diferita pentru acestia in centrala. Astfel, in momentul in care vei primi o avertizare la distanta, vei sti daca este vorba despre o intrare prin efractie sau despre un incendiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *