Ce trebuie sa stii despre injectiile cu steroizi

​Ce sunt steroizii?

Steroizii (sau corticosteroizii) sunt niste substante medicale artificiale care seamana foarte mult cu cortizolul, un hormon pe care glandele suprarenale il produc in mod natural. Contrar credintei populare, acestia sunt diferiti de compusii steroizi legati de hormonii masculini pe care unii sportivi ii consuma in exces.

Steroizii actioneaza prin scaderea inflamatiei si reducerea activitatii sistemului imunitar, fiind folositi pentru a trata o varietate de boli si afectiuni inflamatorii.

​De ce se injecteaza steroizii?

Injectarea de steroizi in una sau doua zone locale de inflamatie permite medicilor sa livreze o doza mare de medicamente direct in regiunea afectata. Cand steroizii sunt administrati pe cale orala sau intravenoasa, este incert daca in zona cu probleme va ajunge cantitatea adecvata de medicament.

​Ce probleme medicale pot fi tratate prin injectii cu steroizi?

Steroizii sunt adesea injectati direct in articulatii pentru a trata afectiuni precum artrita reumatoida, guta sau alte boli inflamatorii. De asemenea, pot fi injectati in bursele inflamate (bursita) sau in jurul tendoanelor inflamate (tendinita) in apropierea umarului, cotului, soldului, genunchiului, mainii sau incheieturii mainii.

​Ce rol joaca injectiile cu steroizi intr-un program general de tratament?

Injectiile cu steroizi pot fi adaugate intr-un program de tratament care poate include deja analgezice (medicamente pentru durere), medicamente antiinflamatoare, kinetoterapie, etc. Daca una sau mai multe dintre aceste metode de tratament sunt utilizate, depinde de natura problemei. De exemplu, la o persoana sanatoasa, tendinita poate fi tratata doar cu o injectie locala cu steroizi. Cu toate acestea, la o persoana cu poliartrita reumatoida, injectiile sunt in general o mica parte a unei abordari de tratament.

​Cum se administreaza steroizii?

Medicamentele cu steroizi sunt disponibile in mai multe forme, care variaza in functie de cat de usor se dizolva sau cat de mult raman in organism.

Steroizii pot fi administrati sistemic sau local in locul in care exista o problema.

Steroizii sistemici pot fi administrati fie printr-o vena (intravenos), intr-un muschi (intramuscular) sau pe cale orala. Steroizii locali pot fi administrati sub forma de picaturi pentru ochi, picaturi pentru urechi sau creme pentru piele si prin injectare directa in articulatii, burse sau in jurul tendoanelor sau a altor zone ale tesuturilor moi.

​Care sunt beneficiile injectiilor cu steroizi?

Principalele beneficii pentru pacient sunt reducerea durerii si a inflamatiei, ajutand la pastrarea structurii si functiei articulatiilor.

Injectiile locale sunt in general bine tolerate si sunt mai putin susceptibile de a produce efecte secundare grave decat alte forme de medicamente cu steroizi. Cu alte cuvinte, injectiile cu steroizi pot ajuta la evitarea necesitatii administrarii de steroizi orali in doze mari, care ar putea avea efecte secundare destul de neplacute.

Specialistii de la Centrul Misca iti pot oferi mai multe detalii despre injectiile cu steroizi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *