Ce trebuie sa stii despre Maladia De Quervain

Atunci cand partea din spate a policelui (degetului mare) este dureroasa si rigida, in special in cazul persoanelor care fac miscari repetitive cu mainile si incheieturile mainilor, este adesea rezultatul unei afectiuni numite maladia De Quervain, cunoscuta si sub denumirea de tenosinovita, tendinita sau sindromul de Quervain.

Intelegerea cauzelor maladiei De Quervain si a modului in care poate fi tratata este importanta pentru cei expusi riscului de a dezvolta aceasta afectiune.

​Inflamatia compartimentului De Quervain

Tendoanele stimuleaza miscarea prin conectarea oaselor la muschi. Degetul mare contine tendoane unice care ii permit sa se miste independent de celelalte degete si sa efectueze actiuni precum ciupirea si prinderea.

Compartimentul De Quervain este o structura osteo-ligamentoasa ce are in componenta si inconjoara doua tendoane ale policelui, respectiv tendonul extensor scurt al policelui (TESP) si tendonul abductor lung al policelui (TALP). Acesta se gaseste deasupra procesului stiloidei radiale.

Cel mai adesea din cauza suprasolicitarii mainii, compartimentul De Quervain poate fi inflamat (inflamatia poate surveni la nivelul tendoanelor sau la nivelul sinovialei, aceasta fiind o teaca ce captuseste si protejeaza tendonul). Cand apare inflamatia in aceste tendoane si/sau in tecile sinoviale ale acestora, lichidul sinovial scade. Fara suficient lichid sinovial, tendonul nu mai poate aluneca normal, iar inflamatia creste si mai mult. In acest fel, se creeaza un cerc vicios, in care inflamatia si scaderea lichidului sinovial se intretin reciproc.

Cand aceasta inflamatie devine cronica, tenosinovita De Quervain poate fi diagnosticata.

​Cum se recunoaste prezenta maladiei De Quervain?

Pentru a determina daca durerea si rigiditatea degetului mare sunt cauzate de tenosinovita De Quervain, medicul de mana isi va intreba pacientul despre istoricul simptomelor cu care se confrunta, precum si de factorii de risc cunoscuti, cum ar fi varsta, istoricul accidentarilor si activitatile repetitive ale mainii.

Un test fizic numit testul Finkelstein este folosit de medic pentru a detecta tenosinovita De Quervain. In cadrul testului, pacientul trebuie sa faca un pumn cu degetul mare indoit in interiorul pumnului, apoi sa-si devieze mana ulnar. Daca aceasta miscare declanseaza durere la baza policelui, testul este pozitiv.

Pentru a confirma diagnosticul, este necesara o ecografie de parti moi sau un RMN pentru a detecta inflamatia sau deteriorarea tendoanelor si a tecilor sinoviale.

​Metode de tratament pentru maladia De Quervain

In cazul in care boala este in faza incipienta, pacientul poate isi amelioreze simptomele bolii folosind metode conservatoare de tratament, implicit antiinflamatoare locale si infiltratii locale cu corticosteroizi. Neaparat, tratamentul nechirurgical trebuie completat de purtarea unei orteze specifice.

Pentru pacientii aflati in stare avansata a bolii, medicul de mana va recomanda interventia chirurgicala. Operatia este, de fapt, singurul tratament eficient pentru maladia De Quervain si, totodata, singura care are rata de recidiva aproape nula.

In cadrul operatiei, medicul specialist in chirurgia mainii va efectua o incizie minima transversala (de circa 1,5 cm), prin care va avea un abord putin mai dificil din punct de vedere tehnic, insa care are mari avantaje postoperatorii: durerea dispare imediat, recuperarea este de doar 2-3 zile, iar cicatricea ramasa in urma vindecarii este aproape invizibila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *