Ce trebuie sa stii despre obtinerea permisului auto categoria C?

Recent a fost propus un nou proiect de lege care prevede reducerea varstei minime pentru obtinerea permisului categoria C si CE de la 21 la 18 ani. Aceasta decizie vine in conditiile in care piata are nevoie de un numar din ce in ce mai mare de soferi profesionisti, iar acestia nu sunt disponibili. Exista, totusi, o serie de reguli pe care trebuie sa le respecte tinerii care doresc sa obtina acest permis de conducere, iar una dintre conditii este aceea de a avea un certificat de competenta profesionala ce urmeaza a fi acordat pe baza participarii la un curs si a promovarii unui test.

Ce trebuie sa stii despre permisele categoria C si CE?

Spre deosebire de categoria B, categoria C permite conducerea unor autovehicule cu masa maxima autorizata de 3500 de kg, proiectate pentru transportul a pana la 8 pasageri. In ceea ce priveste categoria CE, aceasta prevede acelasi autovehicul, insotit de o remorca cu masa mai mare de 750 de kg.

Pentru obtinerea permisului categoria C este nevoie de un curs auto si de sustinerea unui examen. Durata cursului este de 8 saptamani atunci cand solicitantul este posesorul unui permis de conducere B cu vechime mai mica de un an si de 7 saptamani atunci cand are vechime mai mare de un an. Practic, trebuie sa se urmeze 50 de ore teoretice si 36 de ore de pregatire practica.

Cum decurge examenul auto pentru categoria C?

Elevul scolii de soferi trebuie sa prezinte toate documentele pentru examen ( fisa de scolarizare, cazier judiciar, copii dupa carte de identitate si permis de conducere, etc) si sa se prezinte la examen pentru proba teoretica si pentru proba practica.

Ambele probe sunt similare celor pentru examenul categoria B. Examenul teoretic consta in 26 de intrebari despre regulile de circulatie, in timp ce proba practica implica conducerea autocamionului pe traseu pentru 30 de minute.

De ce sa faci scoala de soferi pentru permisul categoria C?

In primul rand pentru ca reprezinta o oportunitate importanta pentru constructia unei cariere. Meseria de sofer este din ce in ce mai solicitata iar remuneratia nu este deloc neglijata. De asemenea, diversificarea tipului de masini pe care le poti conduce poate sa insemne o libertate mai mare de miscare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.