Ce trebuie sa stim despre presiunea din anvelope?

Ce trebuie sa stim despre presiunea din anvelope?

Chiar daca nu toti conducatorii auto tin cont, trebuie sa acordati suficienta atentie cauciucurilor, cat  si presiunii din acestea. Din acest motiv, de-a lungul articolului nostru urmeaza sa vorbim despre ce reprezinta presiunea in anvelopele masinii, cum poate sa fie ea verificata, care este nivelul corect de presiune din anvelope, dar si ce inseamna martorul de bord TPMS aprins in bord. De asemenea, vom raspunde si la intrebari precum: cat si ce se poate intampla daca vei rula cu o presiune in anvelope prea mica, sau din contra, prea mare.

Acestea sunt probleme cu care conducatorii auto se intalnesc in mod regulat. Poate doar clientii serviciilor de inchiriere auto scapa complet de grija mentenantei, dar chiar si acestia trebuie sa detina urmatoarele informatii.

De ce trebuie sa ai o presiune optima in roti

Presiunea din anvelope este foarte importanta, iar tocmai din pricina acestui lucru se recomanda ca anvelopele sa fie verificate si presiunea din cauciucuri sa fie cea optima. Daca in anvelope presiune este prea mica sau in caz contrar, prea mare, sunt sanse mari ca anvelopa sa aiba o uzura mai rapida. Totodata, aderenta va fi ceva mai redusa, iar consumul de combustibil va fi si el mai mare.

Nu dureaza decat cateva minute sa iti verifici presiunea anvelopelor, asa ca nu trebuie sa eziti niciun moment si sa iti verifici presiunea din roti din ce in ce mai des, pentru a nu exista neplaceri. De exemplu, daca alegi sa rulezi cu anvelope ce au o presiune redusa, acestea se pot supraincalzi, iar astfel consumul de combustibil va creste, iar aderenta pneurilor va scadea.

In acelasi timp, in cazul in care acestea sunt umflate prea mult, perioada de folosire a cauciucurilor va scadea destul de mult, iar aderenta va avea de suferit.

Astfel, iti recomandam sa pastrezi presiunea ideala in pneuri, astfel incat consumul de carburant sa fie cat mai bun, iar aderenta sa fie optima. Acest lucru este valabil atat pentru masina personala, cat si pentru masina pe care ai inchiriat-o pentru vacanta sau deplasari in interes de serviciu.

Presiunea recomandata in anvelope

Presiunea optima in pneuri poate sa varieze de la o masina la alta, deoarece nu exista un nivel de presiune “standard”, aceasta fiind influentata de anumite aspecte cum ar fi greutatea autoturismului tau, tipul de anvelopa folosit, drumurile frecventate, etc.

Pentru a afla care ar fi presiunea corecta a anvelopelor autoturismului tau, poti verifica in 3 locuri. In primul rand, poti gasi scris acest lucru in manualul masinii. Totodata, presiunea anvelopelor s-ar putea gasi si pe abtibildul de pe portiera soferului, cat si pe capacul rezervorului de combustibil.

Ce inseamna martorul TPMS?

TPMS reprezinta abrevierea la Tyre Pressure Monitoring System, iar acest martor se aprinde in momentul in care una sau mai multe roti pierde peste 25% din presiune. Primele sisteme de tipul TPMS au la baza lor indicatiile ABS astfel incat sa se poata estima presiunea rotilor. In acest caz, logica este urmatoarea: o roata umflata are circumferinta ceva mai mare, evident, deci se roteste cu o viteza mai redusa.

Cele mai moderne si mai complexe sisteme sunt cele ce vin cu senzori pe toate cele patru roti, in timp ce informatiile sunt transmise prin intermediul undelor radio, iar acestea ajung la calculatorul de bord, deci vei putea observa presiunea din toate cele 4 rotile.

Odata aprins, martorul de bord e clar indica o anumita problema. In mod normal, martorul se a aprinde in momentul in care pornesti motorul autoturismului, dar doar pentru o scurta perioada de timp. Daca martorul se aprinde in mers, acesta poate indica o problema la una dintre anvelope, problema cum ar fi o pana, sau chiar o problema la sistemul TPMS. Indiferent de situatie, se recomanda verificarea starii anvelopelor. Daca la prima vedere acestea nu au urme de defectiuni, poti sa conduci pana la cea mai apropiata vulcanizare sau chiar pana la o benzinarie pentru a verifica presiunea anvelopelor.

Daca vei conduce un autoturism cu presiunea redusa in pneuri, te expui pericolului de explozie a anvelopei. De altfel, un cauciuc prea desumflat va spori distanta de franare, iar manevrarea autoturismului va fi ceva mai dificila. Acest lucru trebuie sa fie stiut atat de posesorii de autovehicule, cat si de cei care inchiriaza o masina pentru o anumita deplasare.

Din moment ce ai verificat presiunea din anvelope si ai mai adaugat aer unde era necesar, nu trebuie sa te ingrijorezi in cazul in care martorul nu se stinge in momentul in care cand ai pornit autoturismul. In cele mai multe dintre cazuri, acesta va disparea la cateva minute de rulare cu autoturismul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *