Cele mai des întâlnite afecțiuni stomatologice la copii și metode de prevenire

copil zambind - metode de prevenire ale afectiunilor stomatologice

Serviciul stomatologic pentru copii are specificul său și nu orice stomatolog este în stare să-l facă. Există un set de abilități speciale pe care un medic stomatolog pentru copii trebuie să le posede și ele au format o ramură întreagă denumită – stomatologia pediatrică.

Cele mai întâlnite probleme la copii sunt cariile. Ele pot evolua rapid și duce la inflamația gingiilor și pierderea dinților de lapte. Tratamentul cariilor reprezintă cauza numărul 1 de adresare a copiilor la stomatolog. În cazul în care cariile evoluează, poate fi necesară înlăturarea nervului dintelui temporar.

Alt tip de afecțiuni dentare reprezintă malocluziile și deformarea danturii. La fel ca și cariile, aceste deformări pot fi evitate cu o profilaxie corectă. Alimentația și igiena corectă din copilărie pot preveni foarte multe afecțiuni dentare în viața de adult.

Și evident, încă un serviciu stomatologic important este extracția dinților temporari. Deseori, aceasta se face chiar acasă, însă stomatologul face acest proces mult mai rapid, eficient și fără dureri. Eliminarea târzie a acestor dinți poate duce la deformarea dinților permanenți.

Și aceste este doar setul de probleme întâlnit cel mai des…

Este evident că alegerea unui specialist bun nu-i atât de ușor, mai ales că lucrul cu copiii este mai complex.

În primul rând – partea tehnică. Nimic nu poate înlocui mâinile unui medic chirurg sau stomatolog bun. Orice manevră trebuie efectuată cu atenție sporită și o bună parte din tehnici ce se aplică pentru adulți, nu se folosesc pentru copii. De asemenea, există o serie de anestezice specifice și materiale pentru sigiliu destinate copiilor.

Al doilea aspect, ce este la fel de important, îl reprezintă starea emoțională.

Chiar și mulți adulți au frică de stomatolog datorită unor experiențe neplăcute din copilărie. Scopul medicului este să evite orice situații dureroase pentru copil.

Anestezia e cheia succesului. Este extrem de important ca ea să fie efectuată corect astfel încât procedura să decurgă cât mai puțin stresant pentru copil. Un bonus mare este și rapiditatea efectuării anesteziei. Din momentul în care ea a rămas în urmă, procedurile ce urmează nu vor provoca dureri.

Însă, chiar și până la intrarea în cabinetul stomatologic, părinții trebuie să cunoască cum să-și pregătească copiii pentru proceduri. Deseori, frica micului pacient începe datorită părinților.

Vă recomandam să respectați următoarele reguli pentru a contribui la o vizită stomatologică fără incidente:

  • Explicați copilului importanța vizitei. El trebuie să știe importanța stomatologului. Ajutorul lui este indispensabil pentru a avea dinți sănătoși și frumoși. Puteți spune despre problemele voastre pe care stomatologul le-a soluționat. Medicul trebuie să fie o persoană autoritară și binevoitoare în fața copilului.
  • Evitați cuvintele de alertă precum “durere” sau “frică”. Încercările de a liniști copilul cu expresii de genul “să nu-ți fie frică”, vor produce un efect total opus.
  • Puteți încerca să transformați procesul într-o joacă. Mulți stomatologi ce lucrează periodic cu copiii, au în cabinete câteva jucării pentru a crea o atmosferă mai prietenoasă și a ține copilul ocupat în momentele mai critice.
  • Deprindeți copilul cu prezența medicului. Prima vizită la stomatolog trebuie efectuată până la 2 ani și constă din controlul stării dinților și a mușcăturii. Dacă primele vizite vor avea loc rapid și fără nici un disconfort, atunci nu va exista nici un motiv de a vedea medicul ca o persoană rea.
  • Dacă copilul refuză să vină, încercați mai întâi să negociați. Promiteți să-i faceți un cadou sau să-l duceți unde vrea în schimbul vizitei. Copiii mai mari pot găsi ceva motivație în faptul că îi așteaptă ceva bun mai târziu.

În orice caz, este important ca medicul să fie și un psiholog bun. Chiar dacă nu puteți determina competențele sale profesionale deodată, este ușor de văzut cât de capabil este omul în comunicarea cu copiii. Nu subestimați importanța acestui lucru și găsiți un specialist care e în stare să ofere confortul psihologic necesar copilului dumneavoastră.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *