Cilindri pneumatici: ce sunt si cum ii alegi?

Indivizii care lucreaza cu cilindri pneumatici trebuie sa stie foarte bine ce sunt acestia, cum functioneaza si care sunt elementele la care trebuie sa fie atenti inainte de a achizitiona modelele potrivite pentru ei. Este vorba despre dispozitive mecanice, care se folosesc de puterea de compresie a gazului pentru producerea unei forte reciproce unei miscari liniare.

Mai exact, cilindrii pneumatici sunt elementele de actionare, care permit transformarea energiei aerului comprimat in lucruri mecanice. In prezent exista mai multe tipuri de obiecte din aceasta categorie, in functie de modul in care actioneaza, iar in randurile ce urmeaza sunt prezentate cele mai importante lucruri care trebuie cunoscute de publicul larg.

Cilindri cu actionare simpla

Cilindrii actioneaza numai asupra unuia dintre capetele pistoanelor si sunt prevazuti cu un singur port pentru furnizarea, respectiv pentru comprimarea aerului. Este vorba despre dispozitive care se folosesc in general la scara larga in mediile industriale, intrucat sunt foarte simple si nu au nevoie de o mentenanta minutioasa. Important de mentionat, insa este faptul ca cilindrii cu actionare simpla functioneaza numai intr-o singura directie, ceea ce inseamna ca returnarea pistoanelor este posibila numai cu ajutorul unor sisteme mecanice, a unor arcuri sau prin alte tipuri de functionare.

Cilindri pneumatici cu actionare dubla

O alta categorie de cilindri pneumatici pe care indivizii o au la dispozitie este reprezentanta de cei cu actionare dubla. Este vorba despre dispozitive care actioneaza asupra ambelor parti ale pistoanelor, ceea ce inseamna ca este nevoie de gaz pentru cele 2 functionari simultane. Cilindrii de acest tip se folosesc in general pentru motoarele externe, asa cum sunt cele cu aburi si, de cele mai multe ori pentru aplicatii in care nu poate fi furnizata o forta externa pentru retragerea pistoanelor.

Cat despre modul de functionare al cilindrilor cu dubla functionare, ea se face in felul urmator: se creeaza presiunea, care, de asemenea genereaza forta necesara pentru impingerea pistonului.

Alegerea dintre cele 2 tipuri de cilindri trebuie facuta in functie de puterea care le este necesara indivizilor. De exemplu, cei care vor ca totul sa fie cat mai simplu si sa foloseasca mecanisme ce nu au nevoie de o mentenanta aparte pot alege cilindrii cu actionare simpla, in timp ce persoanele care au nevoie de o putere mai mare se pot indrepta catre dispozitivele din a doua categorie.

Inainte de a face o investitie, indivizii trebuie sa isi analizeze nevoile foarte bine. Ulterior, ei pot alege dintr-o gama larga de cilindri, dispozitivele fiind impartite in functie de modul de actionare, dar si in functie de producatori. Este important ca cilindrii sa fie de calitate, pentru ca motoarele sa poata functiona in cele mai bune conditii.

Specialistii in domeniu sustin faptul ca cilindrii trebuie inlocuiti cel putin o data la 2-3 ani sau ori de cate ori dau semne ca cedeaza, astfel incat sa fie prevenite situatiile complicate si periculoase. Dispozitivele sunt excelente pentru obtinerea puterii necesare, in functie de nevoile fiecaruia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *