Cu ce se deosebesc camerele de supraveghere active de cele pasive?

Camerele de supraveghere au devenit tot mai cautate in ultimul deceniu, datorita avansului tehnologic si a scaderii preturilor, insa mai ales datorita nevoii tot mai pregnante a oamenilor de a se simti in siguranta atat acasa, cat si la birou. Odata cu evolutia domeniului, au crescut si pretentiile clientilor, atat in ceea ce priveste calitatea imaginilor furnizate de dispozitivele de monitorizare, cat si functiile acestora.

Practic, in ultima perioada se resimte tranzitia de la camere de supraveghere pasive la cele active. In limba engleza, cele doua tipuri sunt definite prin sintagmele “surveillance camera”, respectiv “security camera”. O camera de supraveghere pasiva are, practic, o singura functie: aceea de a inregistra imagini. Pe de alta parte, cele active au un grad de autonomie mult mai ridicat si un numar de functii care le fac mult mai eficiente si utile.

De altfel, cei doi termeni din engleza arata fara echivoc diferenta intre cele doua tipuri de camere. Cele “de supraveghere” inregistreaza pur si simplu evenimentele care se petrec in raza lor de actiune, pe cand cele “de securitate” sunt active, iau decizii si realizeaza actiuni care au ca scop cresterea gradului de siguranta a posesorului lor.

Iata in continuare prin ce se deosebesc camerele de supraveghere active de cele pasive:

1. Pot alerta utilizatorii si autoritatile. Cea mai mare diferenta dintre o camera de supraveghere pasiva si una activa este ca acestea din urma pot alerta utilizatorii si autoritatile. In clipa in care se produce un eveniment nedorit, fie ca vorbim despre o intrare prin efractie, o spargere sau un alt incident, camera activa va trimite un SMS catre smartphone-ul posesorului si poate chiar initia un apel catre autoritati sau firma de paza.

2. Se pot roti, inclina si pot mari imaginea. Camerele de supraveghere PTZ si-au primit denumirea de la cele trei tipuri de miscari pe care sunt capabile sa le faca: rotire panoramica (pan), inclinare (tilt) si marire a imaginii (zoom). Acestea au o utilitate complexa si sunt folosite in spatii publice, intersectii, zone de trafic intens, spatii de relaxare sau ansambluri rezidentiale. Ele isi pot ajusta rapid unghiul de filmare si pot monitoriza mai multe zone de interes, datorita lentilelor capabile sa se roteasca 360 de grade in plan orizontal si 90 de grade in plan vertical.

3. Detecteaza miscarea. Camerele de supraveghere moderne sunt dotate cu senzori de detectie a miscarii. Atunci cand sesizeaza orice miscare suspecta, acestea se activeaza. Aceasta functie este folositoare atat pentru sesizarea unor intrusi, cat si pentru prelungirea duratei de viata a bateriei camerei de supraveghere, deoarece aceasta porneste doar in momentul sesizarii unei miscari neobisnuite.

4. Au functii inteligente. Camerele de supraveghere active sunt dotate cu numeroase functii inteligente, iar cele mai multe dintre acestea se asigura ca imaginea are intotdeauna o claritate exceptionala. Astfel, in situatia in care anumite zone din imagine sunt prea intunecate, iar altele prea luminoase, camerele active rezolva aceasta problema printr-o functie inteligenta.

Numai cumparand o camera de supraveghere inteligenta, dotata cu tehnologie de ultima generatie, poti profita la maximum de toate beneficiile acestor produse si poti avea certitudinea ca familia ta, angajatii tai si bunurile tale sunt in deplina siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *