Cum alegi tablourile potrivite pentru fiecare cameră în parte?

Când vrei să îți decorezi locuința cu stil, tablourile reprezintă cea mai simplă și cea mai avantajoasă variantă. Ele se potrivesc în orice încăpere și pot schimba atmosfera din casă cât ai spune „artă”.

Cu toate acestea, nu orice tablou se potrivește oriunde. Pentru a crea un design plăcut și coerent, trebuie să respecți câteva reguli de bază, pe care le vei afla în continuare.

1. Ține cont de dimensiuni

Un tablou poate transforma o cameră mică într-un spațiu generos doar prin efectul său vizual. În același timp, o piesă de artă nepotrivită sau agățată pe peretele greșit poate întuneca încăperea, făcând-o să pară mult mai înghesuită decât este de fapt.

Astfel, alegerea dimensiunii este foarte importantă când vine vorba de tablouri. Dacă ai un living spațios și un perete gol, poți fi creativ fără prea multe limite. Alege un tablou mare ori unul tip canvas, format din mai multe piese, sau creează un aranjament din mai multe tablouri de diverse dimensiuni. Este esențial să acoperi spațiul într-un mod echilibrat, fără să lași prea mult loc liber și fără să aglomerezi vizual peretele.

În cazul unui dormitor de dimensiuni reduse, optează pentru tablouri medii, care să nu ocupe foarte mult loc, ci mai degrabă să puncteze în mod subtil spațiile cheie, făcând totul să pară mai ordonat și mai confortabil.

Nu în ultimul rând, tablourile mici, în rame subțiri, sunt excelente atunci când le combini într-o structură coerentă. De exemplu, poți agăța o succesiune de trei sau patru mini-tablouri în linie dreaptă, verticală sau orizontală, pentru a crea o poveste pe unul dintre pereții unui hol sau chiar pe peretele din bucătărie.

2. Tematica și culorile tabloului

Un alt factor esențial, în afară de dimensiune, este și conținutul propriu-zis al operei de artă. Mesajul și starea transmisă de un tablou contează foarte mult, mai ales atunci când acesta va fi așezat într-un loc cu vizibilitate mare.

Pentru dormitorul tău, alege tablouri cu peisaje care îți inspiră calm, relaxare și pace. Imaginile cu munți, lacuri, pajiști întinse, flori sau apă sunt perfecte în acest context. Evită tablourile greoaie, pictate în culori închise.

În ceea ce privește camera copiilor, aceasta are nevoie de tablouri cât mai vesele, colorate și pline de acțiune. Alege imagini cu personajele favorite și eroii preferați ai micuților tăi.

Dacă vrei să decorezi și livingul cu câteva tablouri, ține cont de designul interior deja existent. Tablourile abstracte se potrivesc de minune într-o sufragerie minimalistă, modernă sau futuristă, în timp ce imaginile clasice se combină perfect cu mobilierul din lemn masiv și nuanțele elegante.

Extra tip: Chiar dacă bucătăria este un spațiu preponderent funcțional, nu te teme să inovezi. Poți monta pe unul dintre pereți tablouri mici cu texturi din lumea gastronomiei: paste de diferite forme, felii de fructe și legume sau frunze de plante aromatice.

3. Poziționarea tablourilor

Locul în care expui un tablou este și el esențial pentru aspectul general al camerei. Dacă ai un tablou drag, la care ții foarte mult, îl poți poziționa în prim plan, pe peretele de deasupra canapelei din living. Acolo va străluci cel mai tare și va putea fi observat din orice unghi.

Dacă ai un tablou atmosferic, care exprimă multă emoție, îl poți pune în evidență cu ajutorul câtorva spoturi, montate pe același perete sau astfel încât lumina să cadă blând pe imagine.

Pentru a crea un efect plăcut, evită să așezi tablourile de mici dimensiuni pe mijlocul unui perete. Acest lucru va crea o senzație de goliciune. De asemenea, evită poziționarea tablourilor aproape de colțurile pereților, pentru a evita efectul de înghesuială sau spațiu disproporționat.

Nu în ultimul rând, ai grijă ca fiecare tablou să fie poziționat drept, iar ramele în care îl așezi să fie potrivite cu dimensiunile și tematica operei de artă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *