Cum identificam si alegem intrerupatorul potrivit

Alegerea intrerupatorului potrivit pentru casa ta poate fi destul de dificila. Trebuie luate in considerare multe aspecte, precum stilul, culoarea si modul de utilizare. Iata cateva sugestii pentru a alege intrerupatorul potrivit.

In primul rand, alcatuieste o lista cu locatia intrerupatoarelor si forma lor. Cu mare grija vezi totalul de intrerupatoare necesare si vorbeste cu un electrician.

Cand alegi dispozitive, asigura-te ca stii toti termenii. Ai nevoie de un intrerupator tactil? De un intrerupator dublu? Intrerupator dimabil? Apoi, ia in considerare accesibilitatea si modul de utilizare. 

Daca vrei sa pornesti sau sa opresti lumina din mai multe locuri, atunci vei avea nevoie de 2 sau mai multe intrerupatoare, desigur aici intra in discutie tipul de intrerupator cap scara. Dispozitivele cu un singur pol controleaza o singura locatie. Un intrerupator cap-scara, permite luminii să fie controlata din doua locatii diferite. 

Intrerupatoarele cruce controleaza 3 sau mai multe intrerupatoare. O alta varianta este sa instalezi un intrerupator dimabil ca sa poti seta lumina in functie de starea ta.

Un alt aspect are in vedere culoarea intrerupatoarelor. Daca vrei ca intrerupatoarele sa se potriveasca cu mobila, farfuriile sau cu alte accesorii din camera, acest lucru este posibil. Intrerupatoarele tactile care vin in nuante de alb, auriu, gri, negru, albastru sau verde sunt la mare cautare. Majoritatea intrerupatoarelor au optiune de luciu, ca sa poti alege ce ti se potriveste cel mai bine sau sa ascunda urmele lasate de degete.

Tipurile de intrerupatoare

1. Intrerupatoarele cu un singur pol 

Aceste tipuri de intrerupatoare tactile sunt cele mai intalnite. Ele folosesc o comutare pornire-oprire simpla pentru a porni sau opri luminile dintr-o singura locatie.

2. Intrerupatoarele duble

Intrerupatoarele duble folosesc si ele comutarea pornire-oprire și pot controla lumina dintr-o locatie. Se poate folosi un singur circuit, pentru a porni un singur bec, sau ambele circuite, pentru mai multe becuri. Acest intrerupator dublu Livolo este preferat in incaperile mari.

3. Intrerupatoarele cap-scara

Aceste intrerupatoare cap scara comanda un circuit de iluminat din doua puncte diferite. Este utilizat de obicei pentru holurile lungi sau camerele foarte mari, in care utilizatorii doresc sa aiba control asupra sursei de lumina din doua locatii diferite (de exemplu: la intrarea in dormitor, precum si langa pat). Desigur puteti alege si intrerupator cap scara dublu de la Livolo, astfel impliniti doua conditii, sa fie dublu si sa fie si cap scara.

4. Intrerupatoarele cruce

Intrerupatoarele cruce sunt combinate cu intrerupatoarele cap-scara pentru a controla luminile din trei sau mai multe locatii. Aceste intrerupatoare au 4 terminale. Le intalnim de obicei pe scarile de bloc cu mai multe etaje.

Designul intrerupatoarelor

Intrerupatoarele cu buton afiseaza un buton care conecteaza sau deconecteaza circuitul atunci cand e apasat. Unele intrerupatoare de acest fel au un sistem de declansare a butonului in asa fel incat dupa ce a fost apasat, el revine la forma initiala. 

Intrerupatarele cu comutator sunt cele mai intalnite. Apasand comutatorul in sus sau in jos, conectezi sau deconectezi circuitul.

Intrerupatoarele selector includ un buton rotativ, care permite selectarea nivelului de intensitate al luminii sau diverse setari ale luminii.

Intrerupatoarele prevazute cu senzor de miscare sunt populare in casele moderne. Acestea au caracteristici diferite, pentru fiecare buzunar si casa.

Intreruparoarele dimabile permit selectarea cantitatii ideale de lumina. Designul unui intrerupator dimabil este potrivit pentru sufragerii, bucatarii si alte zone din casa care au nevoie de o anumita ambianta.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *