Cum ingrijesti un loc de veci?

Locurile de veci sunt acele spatii unde te intorci ca sa iti vizitezi omul trecut in nefiinta. In traditia romaneasca, ingrijirea spatiului verde destinat celor ce nu mai sunt reprezinta o activitate destul de importanta. De altfel, daca te duci pe la tara, ai sa observi ca cei mai gospodari oameni vor fi mereu cei care plivesc iarba, cei care au grija ca mormintele rudelor decedate sa arate mereu perfect. De altfel, degeaba ai apelat la servicii funerare scumpe daca dupa aia ai lasat locul in paragina. Te stie lumea, te rade satul!

La oras lucrurile stau un pic diferit. In timp ce administratiile unor cimitire se ocupa chiar ele de curatul locurilor de veci, in alte cazuri aceasta indatorire revine chiar celor ce le-ar cumparat. Cica ar exista si o lege care te obliga sa ingrijesti locul de veci, insa de la legea scriptica la aplicarea acesteia, stiti voi, ca-n Romania.

Pana la urma, ingrijirea locului de veci este un lucru ce tine de bunul simt al fiecaruia. Si, pana la urma, de respectul pe care il ai pentru cel ce nu mai exista printre noi, cei vii.

Modalitati de curatare a locurilor de veci

Caz in care discutam despre un loc de veci de pamant, lucrurile sunt destul de simple. Pentru asa ceva se foloseste o sapa pentru a scapa de buruienile nedorite si de o grebla, pentru ca mai apoi sa netezim locul si sa il pieptanam de buruienile taiate in prealabil. Vom avea mereu grija sa nu taiem florile perene pe care le-am plantat cu ani inainte. Pentru asta vom avea nevoie de un pic de grija si de atentie. Daca pe mormant nu avem parte de flori, dupa ce am igienizat corespunzator locul de veci, putem planta cateva pentru a infrumuseta locul.

Criptele si modalitatile de curatare ale acestora

Atunci cand vorbim despre monumente de piatra sau de cripte, va trebui sa tinem cont de materialele din care acestea au fost contruite. In special, vorbim despre tipul de piatra, unele tipuri fiind sensibile la anumite feluri de detergenti. Daca acea cripta are geamuri, le vom sterge de praf, iar pe cele sparte, daca este cazul, le vom inlocui. Chiar daca vorbim despre un loc de veci si despre servicii funerare, asta nu inseamna ca totul trebuie sa arate dezolant, ca intr-un film horror. Ganditi-va ce parere ar avea cel inmormantat acolo, daca brusc s-ar trezi din morti si ar observa ca nimanui nu-i mai pasa de starea in care se afla locul sau de veci?

Cat de des trebuie sa facem curatenie la un loc de veci?

In general, vorbim despre o frecventa sezonala. Este suficient ca o data pe anotimp sa ne ducem la locul de veci si sa il curatam asa cum se cuvine, fie ca discutam despre o cripta, un mormant cu capac, un mormant de pamant sau orice alt fel de loc de veci. Asa cum o data pe anotimp facem o curatenie generala in casa, asa ar trebui sa ne ingrijim si de locul de veci al celor ce nu mai sunt printre noi.

Despre bunul simt

Desigur, ne-am putea intreba, ce rost are sa ingrijim un mormant al cuiva care oricum nu mai invie? Pai, in cazul acesta, ce rost mai are sa mai organizam o inmormantare? De ce nu il lasam pe camp, undeva, pentru ca natura sa isi faca treaba? Nu cumva pentru ca suntem oameni? Iar oamenilor le pasa de traditii? Apoi, un cimitir ingrijit denota bun simt pentru ceilalti semeni, insa si respect pentru cel decedat, asa cum am mai mentionat la inceputul articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *