Cum intretii proteza dentara pentru o folosire cat mai indelungata?

proteza_dentara

Proteza dentara este o lucrare protetica totala sau partiala cu rolul de a suplini dintii care lipsesc. Desi nu te vei bucura de o senzatie identica cu cea oferita de dintii naturali, lucrarile moderne de acest tip sunt foarte performante atat din punct de vedere estetic, cat si functional. Medicul stomatolog te va ajuta sa alegi solutia potrivita, iar apoi va urma o scurta perioada de acomodare.

Protezele montate recent pot da o senzatie de disconfort in primele saptamani sau chiar luni de purtare. Astfel, va fi necesar sa te obisnuiesti sa vorbesti si sa mesteci cu proteza. Specialistii din cadrul clinicii stomatologice Dental Excellence dezvaluie faptul ca senzatia de disconfort va disparea odata ce limba si muschii obrazului se vor obisnui sa sustina proteza dentara.

Cresterea fluxului salivar poate fi constatata frecvent in perioada de acomodare cu lucrarea. De asemenea, limba ar putea prezenta usoare iritatii sau ulceratii, caz in care va trebui sa vizitezi medicul stomatolog.

Pentru ameliorarea disconfortului din perioada de acomodare cu proteza dentara si pentru prevenirea inflamatiilor, trebuie sa acorzi atentie sporita igienei orale. Curata proteza in fiecare zi cu periuta de dinti, cu pasta speciala si cu tablete de curatare (acestea au si proprietati odorizante).

Descopera, in randurile de mai jos, cum poti intretine proteza dentara pentru o folosire cat mai confortabila si cat mai indelungata!

Cum sa intretii proteza dentara?

 • In primul rand, trebuie sa porti proteza dentara in permanenta. Numai asa te vei putea obisnui cu lucrarea. De precizat este ca scoaterea protezei pe durata noptii va lungi perioada de adaptare.
 • Respecta cu strictete regulile de igiena ale protezei dentare: periuta si pasta trebuie sa fie neabrazive, iar dupa folosirea acestora este indicat sa apelezi si la solutii dezinfectante si odorizante. Acestea sunt obtinute prin dizolvarea unei tablete speciale in jumatate de pahar cu apa.
 • Curata proteza dentara dupa fiecare masa si foloseste solutia dezinfectanta o data pe zi.
 • Evita alimentele sau produsele alimentare foarte tari sau lipicioase, precum nucile, alunele, caramelele si produsele de panificatie de diferite tipuri.
 • Perioada de acomodare va presupune dificultati si din punctul de vedere al pronuntiei sunetelor speciale. Nu te ingrijora, fiindca odata ce limba se va obisnui cu proteza dentara, sunetele vor iesi natural. Cu toate acestea, va trebui sa exersezi pronuntia.
 • Daca proteza nu este stabila, ai putea folosi adezivi speciali. Aceste produse farmaceutice sunt utile, de asemenea, atunci cand salivezi abundent la purtarea protezei. Adezivii de proteza pot fi regasiti sub forma de unguent, pasta, pudra sau pernute.

Igiena protezei si igiena orala

 • Unele tipuri de proteza dentara sunt destul de sensibile la impact, motiv pentru care este indicata manevrarea protezei deasupra unui prosop sau deasupra chiuvetei pline cu apa.
 • Nu lasa proteza sa se usuce! Atunci cand o scoti, pastreaz-o intr-o solutie speciala pentru curatat proteze sau in apa curata. In plus, trebuie sa stii ca tinerea protezei in apa fierbinte o poate deforma.
 • Periajul zilnic va inlatura resturile alimentare si va impiedica aparitia petelor pe proteza dentara. Cu toate ca proteza poate fi curatata la clinica stomatologica prin detartraj ultrasonic, aceasta nu elimina necesitatea periajului zilnic.
 • Periaza limba, gingiile si bolta palatina in fiecare dimineata inainte de fixarea protezei. Pe langa indepartarea bacteriilor, vei stimula circulatia sangvina in tesuturi.
 • In cazul in care proteza dentara se deterioreaza (apar crapaturi sau isi modifica forma), nu incerca sa o repari acasa – ai putea sa o distrugi definitiv. Apeleaza la medicul stomatolog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *