Cum iti poti ajuta copilul daca are depresie?

In acest articol vom raspunde la urmatoarele intrebari:

  • Ce este depresia si cat de frecventa este in randul copiilor si adolescentilor?
  • Cum iti poti ajuta copilul daca sufera de depresie?
  • Ce cauzeaza depresie la copii si adolescenti?

​Despre depresia intalnita la copii si adolescenti

Depresia este recunoscuta la multi adulti, dar poate fi adesea trecuta cu vederea sau diagnosticata gresit la copii si adolescenti. Depresia persistenta este observata la 3-5% dintre copii si adolescenti, un studiu constatand ca aproape 13% dintre adolescenti au experimentat cel putin un episod depresiv. O persoana cu depresie experimenteaza o tristete persistenta care nu este neaparat atribuita unei cauze, letargie, modificari ale tiparelor de alimentatie si somn si, uneori, ganduri suicidare. Parintii copiilor depresivi se pot simti neputinciosi sa-si sustina copilul atunci cand experimenteaza aceste simptome, trebuie stiut insa ca exista anumite lucruri pe care le pot face pentru a-l ajuta.

​Cum iti poti ajuta copilul daca sufera de depresie?

Medicii specialisti in psihiatrie pediatrica primesc deseori intrebarea “Cum sa-mi ajut copilul pentru a combate depresia?”. Iata cateva modalitati de a face acest lucru:

Construirea canalelor de comunicare cu copilul sau adolescentul este un pas important in a-l ajuta sa-si depaseasca simptomele. In timp ce simptomele depresiei la copii sunt similare cu cele intalnite la adulti, copiii mici in special au dificultati in a comunica ce simt sau ce se petrece cu ei. Parintii isi pot invata copiii ce ar putea insemna semnele depresiei si cum sa recunoasca si sa eticheteze corect simptomele fizice si mentale. A vorbi cu alte persoane din viata copilului (un profesor sau un prieten, de exemplu) poate ajuta, de asemenea, parintii sa inteleaga intregul spectru al comportamentului copilului lor.

Sanatatea fizica este foarte importanta pentru mentinerea sanatatii psihice. In timp ce somnul si apetitul pot fi foarte afectate de simptomele depresiei, parintii pot incuraja o alimentatie sanatoasa, efectuarea de exercitii fizice si un program de somn adecvat. Nu trebuie facuta o schimbare brusca in viata copilului. Se pot face pasi mici. De exemplu, parintii pot incepe prin a-si scoate copilul la o plimbare prin cartier sau prin parc. De asemenea, ei pot imbunatati dieta micutului prin eliminarea alimentelor nesanatoase precum sucurile acidulate. In anumite circumstante, parintii ar putea dori sa se consulte cu un nutritionist pentru a imbunatati obiceiurile alimentare ale copilului lor. Tiparele de somn ar trebui sa fie cat mai consistente posibil, iar elementele de distractie pe timp de noapte, cum ar fi televizorul, trebuie indepartate din camera copilului.

​Ce cauzeaza depresia la copii?

In timp ce depresia nu are intotdeauna o cauza directa, singuratatea si stima de sine scazuta pot creste riscul ca un copil sa dezvolte depresie. Copiii ar trebui plasati in grupuri sociale autnci cand este posibil. Pot fi inscrisi la programe sportive sau muzicale, la diferite activitati extrascolare, cum ar fi cursurile de arta comunitare si la intalniri organizate de joaca cu alti copii. Participarea la aceste tipuri de activitati poate ajuta si la cresterea stimei de sine. Parintii ar trebui sa-si monitorizeze copilul indeaproape pentru a vedea daca aceste programe imbunatatesc simptomele copilului lor.

​Ce trebuie retinut despre depresia intalnita la copii si adolescenti

Studiile arata ca adolescentii si copiii sunt mult mai buni in a recunoaste depresia in ei insisi decat parintii in a-si diagnostica copilul. Deseori, parintii recunosc ca ceva este in neregula cu copilul lor, dar nu stiu intotdeauna cu exactitate ce problema are acesta.

Depresia apare in mod obisnuit cu alte tulburari, cum ar fi anxietatea, lucru ce poate ingreuna stabilirea unui diagnostic corect.

Parintii ar trebui sa se consulte cu un profesionist in domeniul psihiatriei pediatrice care poate intelege mai bine simptomele pe care le intampina copilul lor. De acolo, parintii pot urma indrumarile consilierului pentru a maximiza ajutorul pe care il pot oferi. In cazurile in care parintii recunosc tendinte suicidare la copilul sau adolescentul lor, trebuie solicitat imediat ajutorul unui specialist. ( Poti gasi un specialist pe www.mindmed.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *