Cum ne simplifica viata termostatele ambientale

Termostatul ambiental este un aparat de camera care isi are originea numelui din limba greaca, thermos = fierbinte, statos = a menține, a regla. Un termostat ambiental permite reglarea temperaturii dintr-o camera, furnizata de o centrala termica.  El poate fi mecanic sau electronic, cu afișaj digital si conectat prin wireless sau fir. 

   Cum functioneaza? Fiind un dispozitiv sensibil la schimbarile de temperatura, un termostat ambiental functioneaza ca un intrerupator.  Acesta porneste sau se opreste automat, dupa variatile termice din incapere. Cu un termostat ambiental poti controla pornirea sau oprirea centralei. Daca temperatura din camera scade sub gradele deja setate, centrală termica  va porni si va menține o temperatura constanta. In functie de tipul termostatului ales poti avea programe prestabilite care au un interval de ore in care centrala va functiona. Acest model de termostat pentru centrala este economic pentru orele in care nu este nimeni acasa in decursul unei zile, iar rezultatele se vad la facturi.

   Pentru a alege un termostat potrivit trebuie mai intai sa cunosti caracteristicile acestuia. La centralele pe gaz se potriveste orice tip de termostat,  in  schimb la centralele pe lemne solutia  potrivita este un termostat cu sonda sau bimetal.  La un termostat ambiental performant se urmareste histereza, sensibilitatea si alimentarea. Dacă dintre temperatura ambientala si cea de pe dispozitiv este o diferenta mai mica de 2 grade, inseamna ca termostatul ales este unul eficient. 

   O alta caracteristica  a acestora este sensibilitatea. Sunt termostate care au un pas de reglare de 1°C, insa cele mai sensibile se regleaza  la un jumatate de grad. Privind modul de alimentare a unui termostat de centrala  o sa-l gasesti în 2 categorii: cu alimentare la priza si cu functionare cu baterii.

   Inainte de a cumpara un termostat trebuie sa te informezi  asupra caracteristicilor si avantajelor fiecaruia:

Termostate mecanice sau electromecanice

   Este cel cel mai simplu de utilizat, are doar optiunea  oprit/pornit prin rotirea unui simplu buton. Este potrivit doar persoanelor care isi petrec cel mai mult timp acasa,  deoarece dezavantajul sau este ca centrala va funcționa chiar si atunci cand nu este necesar.

Termostate electronice

   Cu acest model puteti sta linistit in ceea ce priveste consumul de gaze. Un termostat de centrala electronic va dicta cand sa porneasca centrala în momentul schimbarii de temperatura din camera. Se gasesc si in variante programabile cu fir sau fara fir, la care puteti programa intervalul orar de functionare.

Termostate programabile

  Meniul lor este simplu si intuitiv, iti permite sa reglezi temperatura dupa un interval orar zilnic sau pe zilele saptamanii. 

Termostate ambientale smart

  Noua generatie de termostate sunt modelele cu wireless. Ele permit modificarea temperaturii de la distanta cu ajutorul tabletei sau a telefonului conectate la internet.  Avantajul unui termostat centrala smart e ca nu va mai trebui sa va ganditi la costurile inutile, deoarece o sa puteti controla si regla gradele din casa sau de la departare.

  Cu termostate ambientale smart nu mai trebuie sa gasesti casa rece la intoarcere, poti porni centrala inca de pe drum prin aplicatia telefonului mobil. Cu modele de termostate eficiente si practice o sa te poti bucura de confortul termic din casa ta in orice moment din zi sau noapte. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.