Cum reuseste un microscop electronic sa mareasca o imagine de 2.000.000 de ori

Microscopul electronic este un dispozitiv care produce o imagine marita electronic a unui obiect, permitand observarea in detaliu a acestuia. Spre deosebire de microscoapele obisnuite, cel electronic foloseste electroni pentru a lumina specimenul observat si pentru a crea o imagine marita a acestuia. Daca microscoapele obisnuite maresc imaginile de 2.000 de ori, un microscop electronic poate crea chiar si o imagine marita de 2.000.000 de ori. Acest lucru este posibil deoarece electronii au o lungime de unda de 100.000 de ori mai scurta decat lumina vizibila.

Pentru a forma o imagine foarte clara, microscopul electronic foloseste lentile electromagnetice si electrostatice, pentru a controla fasciculul de electron. Lentilele electromagnetice si electrostatice sunt analoage, insa difera de cele ale unui microscop optic, care formeaza o imagine marita prin focalizarea luminii catre si prin obiectul studiat.

In transmisie, fasciculul de electron este mai intai difractat catre obiectul studiat, iar apoi lentilele microscopului electronic refocalizeaza fasciculul intr-o imagine transformata, de tip Fourier, a sablonului de difractie pentru aria de investigatie selectata. Astfel, se formeaza o imagine reala marita de cateva milioane de ori, care poate fi vizionata pe un ecran sau inregistrata pe un disc fotografic.

Exista mai multe tipuri de microscoape electronice: cu transmisie (TEM), cu baleiaj, cu scanare, cu reflexie sau cu scanare/transmisie. Microscoapele electronice sunt folosite pentru a observa o gama larga de specimene biologice si anorganice, inclusiv microorganisme, celule, molecule mari, mostre de biopsie, metale si cristale. Microscoapele electronice sunt folosite si in industrie, pentru controlul calitatii si pentru testarea punctelor slabe ale unui conductor.

Prezenta de peste 25 de ani pe piata romaneasca de echipamente analitice de laborator, Ronexprim are in oferta sa mai multe tipuri de microscoape electronice:

1. Microscoape electronice cu transmisie – Verios XHR, Quanta, QEMSCAN, Aspex Product Grup, Apreo, MLA, Q250 SEM, Explorer 4 Analyzer, Teneo;

2. Microscoape electronice cu baleiaj – Tecnai, Metrios TEM, Talos, Themis TEM, Titan;

3. Sisteme fascicul dual – Versa 3D, Scios, Helios NanoLab DualBeam;

4. Instrumente cu fascicule focalizate de ioni – Vion Plasma Focused Ion Beam, V400ACE Focused Ion Beam.

Totodata, in oferta Ronexprim se regasesc si accesorii pentru microscoape electronice:

1. Accesorii SEM – Sisteme EBSD si EDS;

2. Accesorii TEM – Model 2000 Series Tomography Specimen Holders, Model 1020 Plasma Cleaner;

3. Sisteme de difractie de electroni cu miscare de precesie pentru TEM – PLEIADES, ASTAR, SPINNING STAR;

4. Echipamente de preparare probe pentru microscoape electronice – Fischione Instruments, Quorum Technologies, Allied High Tech Products.

Ronexprim, care a inceput sa activeze in 1991 ca agentie si service al companiei olandeze Philips, si-a extins constant gama de produse oferite, pentru a satisface cerintele pietei, dar a pastrat nota definitorie a domeniilor principale pe care activeaza. Furnizorii externi ai Ronexprim sunt producatori de renume mondial, lideri pe domeniile pe care activeaza, motiv pentru care echipamentele si serviciile oferite de acestia sunt printre cele mai moderne si performante din lume.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *