Cum sa ai o recolta bogata din solar?

 Din ce in ce mai multi oameni ajung sa se gandeasca la a-si amenaja o sera sau un solar, pentru a se bucura de legume proaspete, atat pentru propriul consum, cat si pentru vanzare.  Amenajarea unui solar pentru legume aduce foarte multe avantaje, dar poate cel mai important este acela ca proprietarii acestuia se pot bucura de recolte timpurii, chiar si cu cateva saptamani mai devreme decat cele care vor fi recoltate din gradini si de pe camp.

Un solar pentru legume are nevoie de foarte putine lucruri pentru a da randament, in special pentru ca este foarte avantajos din punct de vedere financiar.

Unul dintre primele lucruri care trebuie luate in calcul este acela ca trebuie sa se apeleze la folie solar pentru a oferi plantelor si culturilor rezistenta necesara in fata ploilor si a vantului .Este important ca materialele folosite sa fie de cea mai buna calitate, pentru a putea realiza o baza solida , care sa reziste o perioada foarte lunga de timp.

Datorita foliei solar, se reuseste si se garanteaza o productie timpurie, indiferent ca este vorba despre fructe sau legume. Folia are protectie UV, este transparenta permitand trecerea luminii, atat de necesara in fotosinteza. De asemenea, este asigurata conservarea caldurii pe timp de noapte,  ceea ce ajuta la mentinerea unei temperatur cat de cat constante intre zi si noapte. Este redus pana la  minim inclusiv riscul de condens.

Cea mai buna solutie pentru a ajuta plantele sa se dezvolte corect, este sa se ofere necesarul de apa cu o instalatie picurare,  care prezinta foarte multe avantaje.

Dintre acestea, cele mai importante sunt acelea ca :

  • diminueaza foarte mult riscul de aparitie al buruienilor,
  • ofera posibilitatea de a aplica ingrasaminte,
  • instalatia poate fi  automatizata, putand regla debitul apei, perioada in care are loc irigarea sau in functie de tipul de sol si conditiile climaterice
  • Ofera posibilitatea de a aplica diverse ingrasaminte sau substante nutritive
  • Se economiseste foarte multa apa, munca si energia

Chiar daca plantelor si culturilor le este oferit necesarul de apa si conditii bune de dezvoltare, in ceea   ce  priveste lumina si caldura, de cele mai multe ori isi fac aparitia daunatorii si bolile, care incep sa afecteze buna dezvoltare a acestora. Pentru a remedia aceste probleme si pentru a se reusi maximul de eficienta in tratarea bolilor si eliminarea daunatorilor este recomandata aplicarea anumitor pesticide, in functie de tipul de daunator.

Pesticidele sunt de mai multe tipuri, insa indiferent de felul acestora, trebuie citita cu mare atentie eticheta produsului, pentru a le putea aplica in mod corect, fara a dauna sanatatii consumatorilor.

In functie de modul in care actioneaza, pesticidele sunt de doua feluri, si anume:

  • Sistemice: acestea patrund prin radacinile si frunzele plantelor, in acest mod devenind invulnerabile la anumiti daunatori
  • De contact: actioneaza asupra daunatorilor prin contact direct.

Pesticidele trebuie aplicate dimineata, deoarece atunci au cea mai mare eficienta, deoarece acestea patrund in plante si fixeaza cel mai bine substanta activa din ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *