Echipamentul de protectie este special creat pentru acele meserii care prezinta un anumit grad de risc. Rolul echipamentului de protectie este de a proteja angajatul de eventualele situatii care pot sa apara la locul de munca si care nu pot fi evitate prin alte metode. Utilizarea corecta a echipamentului de protectie face ca angajatul sa se simta protejat la locul de munca.
Echipamentul de protectie este imbracamintea sau echipamentul conceput pentru a reduce expunerea angajatilor la pericole chimice, biologice si fizice la locul de munca. Este folosit pentru a proteja lucratorii atunci cand controalele tehnice si administrative nu sunt posibile pentru a reduce riscurile la un nivel acceptabil.
Ca persoana responsabila de protectia muncii , trebuie sa rezolvati urmatoarele lucruri:
- Evaluarea locului de munca: dotari tehnice, zonele activitatilor;
- Evaluarea activitatilor: tipul de pericole, temperatura aerului, umiditatea;
- Caracteristicile materialelor de lucru;
- Inlocuire de dispozitive;
- Masuri tehnice: dispozitive de protectie, balustrade;
- Masuri organizatorice: reglarea pauzelor, monitorizare;
Echipamentele de protectie individuala sunt utile in diferite domenii precum: pe santier, in industria farmaceutica, service-uri auto, oriunde este implicat lucrul cu substante chimice, in fabrici, in activitatile unde exista risc de incendiu, etc. Pentru a nu fi nevoiti sa va faceti griji la locul de munca, este important sa va adaptati echipamentele potrivit nevoilor dumneavoastra.
Unde si cand trebuie utilizat echipamentul de protectie?
Prevederile legale in vigoare sunt destul de clare. Purtarea echipamentului de protectie trebuie sa impiedice angajatii de orice risc prin care ar putea fi raniti sau ar putea sa le afecteze sanatatea. Insa cu toate acestea, inainte de a se introduce echipamentul de protectie individual intr-o companie, este necesar sa se verifice daca exista si alte posibilitati de evitare a pericolelor prin masuri alternative, tehnice sau organizatorice.
Este foarte important ca fiecare angajat, dar si fiecare angajator, sa respecte regulile impuse despre protectia muncii. Atat instruirea angajatilor, cat si achizitionarea unor echipamente protectia muncii de calitate superioara sunt elemente extrem de importante care-i pot feri pe cei implicati in activitate de o multime de accidente care pot conduce la adevarate traume.
Echipamentul individual de protectie trebuie sa indeplineasca anumite conditii:
- sa fie corespunzator pentru riscurile implicate, fara sa conduca el insusi la un risc;
- sa corespunda conditiilor existente la locul de munca;
- sa ia in considerare cerintele ergonomice si starea sanatatii lucratorului;
- sa se potriveasca in mod corect persoanei care il poarta, dupa toate ajustarile facute.
Durata purtarii, precum si conditiile de utilizare ale echipamentului individual de protectie la locul de munca, sunt determinate de obicei de gravitatea lucrului la care se expun angajatii, cat si de frecventa expunerii la risc in functie de caracteristicile postului fiecaruia in fabrici.
Protectia ochilor si a fetei – include ochelari de protectie si protectie faciala si ar trebui utilizat atunci cand se lucreaza in locuri unde exista riscul de deteriorare a ochilor sau pierderea vederii din cauza stropirii cu lichide toxice sau fierbinti.
Sfaturi utile privin protectia ochilor
- Asigurati-va ca nu sunt crapati sau deformati.
- Verificati daca ochelarii respecta standardele de utilizare.
- Asigurati-va ca nu exista posibilitatea de a se infiltra lichide toxice.
- Asigurati-va ca ii curatati dupa fiecare utilizare.
Protectia fetei si a cailor respiratorii – include masti de gaz, masti complete, viziere, masti chirurgicale. Toate acestea se folosesc in diferite domenii, mai ales atunci cand poate aparea contaminarea cu diferite produse toxice.
Sfaturi utile pentru protectia respiratiei
- Asigurati-va ca nu utilizati aceleasi masti chirurgicale la locu de munca.
- Schimbati la fiecare utilizare mastile de respirat de unica folosinta.
- Inlocuiti imediat masca daca este murdara sau uzata, iar pe cea veche aruncati-o dupa utilizare.
Ca angajator, trebuie sa acordati mare atentie echipamentului individual de protectie a muncii. Aveti obligatia legala de a furniza echipamentul si a va asigura ca este utilizat corespunzator, astfel incat angajatii sa il foloseasca atunci cand este necesar. Ca angajator, trebuie sa dati un exemplu si sa purtati si dumneavoastra echipamentul atunci cand este nevoie.
Hainele de protectie a muncii chiar au prins radacini in mintea angajatilor, imbracamintea devenind, de asemenea, o caracteristica a profesiei. Este perfect normal ca angajatii sa aiba nevoie de imbracaminte adecvata la locul de munca, deoarece imbracamintea normala nu poate oamenii de unele riscuri care pot aparea.
Alegerea unor echipamente protectia muncii este o responsabilitate pe care fiecare companie trebuie sa o trateze cu maxima seriozitate. Acestea trebuie sa fie confectionate dintr-un material calitativ, dar si sa fie potrivite cu munca ce urmeaza sa fie desfasurata de angajatul care poarta acest echipament.