Cum se aleg corect corpurile de iluminat

Structura internă a unei locuinţe privind corpurile de iluminat a suferit o serie de modificări în timp. În instalaţiile noi de iluminat artificial se urmăreşte ca mediul ambiant să beneficieze de un nivel de iluminare cât mai apropiat de lumină naturală. În acest scop, au apărut diverse tipuri de corpuri de iluminat cu compoziţie spectrală diferită a radiaţiei luminoase, avându-se în vedere necesitatea de a acoperi o gamă largă de preferinţe.

Se pot găsi corpuri de iluminat în Slatina sau se pot comanda online modele interesante şi uşor de implementat.

Aspecte importante de luat în calcul atunci când sunt cumpărate corpuri de iluminat

Atunci când sunt alese corpurile de iluminat, sunt mai multe aspecte de luat în calcul cum ar fi:

–   Tipul de lumină;

–   Culoarea luminii;

–   Tipul de corp de iluminat;

–   Puterea becului utilizat;

–   Aspect şi design;

–   Dimensiuni;

–   Poziţionare;

În funcţie de toate acestea pot fi alese cele mai bune corpuri de iluminat.

Acuitatea vizuală

Iluminarea câmpului vizual determină un complex de senzaţii care reflectă percepţia luminii  în funcţie de intensitate, acomodarea sistemului optic al ochiului realizându-se spontan. Acuitatea vizuală este influenţată de capacitatea corpurilor de iluminat de a dispersa lumina în unghi vizual corespunzător contrastului dintre obiect şi fond. Vederea se diferenţiază prin lungimi de undă, fluxul luminos fiind evaluat după senzaţia pe care o produce asupra ochiului uman.

Repartiţia în spaţiu este dată de densitatea fluxului luminos pe suprafaţa receptoare, astfel că iluminarea unei suprafeţe se face prin adaptarea mai multor corpuri de iluminat pentru a asigura o dispersare eficientă. 

Realizarea unei ambianţe confortabile se face prin alegerea unor surse de iluminat care să creeze un aspect cromatic cât mai apropiat de cel al luminii naturale, gradul de saturaţie al culorii reflectate producând fond odihnitor sau deranjant. 

Reflexia fluxului luminos poate fi regulată, difuză sau mixtă pentru că transmisia luminii să poată fi optimizată uşor în funcţie de activităţile ce urmează a fi desfăşurate în fiecare încăpere. Tipul de sticlă folosit pentru sursa de iluminat regulată este transparent, pentru transmisia difuză este mat sau lăptos iar pentru transmisia mixtă se foloseşte sticla opalină.

Tipuri de corpuri de iluminat

Există o varietate mare de corpuri de iluminat construite pentru a contribui la optimizarea iluminatului şi înglobarea uşoară în designul interior. Fiecare cameră poate beneficia de surse de iluminat corespunzătoare, mai multe tipuri de corpuri de iluminat putând fi adaptate conform preferinţelor. 

Camerele tip living sau dormitor pot beneficia de corpuri de iluminat central, cum ar fi o plafonieră, lustră sau un pendul, şi corpuri de iluminat secundar cum ar fi lampadare, veioze, diverse tipuri de lămpi sau benzi cu LED. 

Acest lucru este necesar pentru a ilumina în mod util anumite zone din locuinţă în funcţie de activităţile ce urmează a fi desfăşurate. Bucătăria, baia şi holul au nevoie de un grad de iluminare mai intens şi de lumină suplimentară pentru oglindă, astfel lumina se imprastie uniform în toată încăperea şi anumite activităţi ce implică atenţie se pot desfăşura cu uşurinţă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *